Jászkunság

2022.07.01. 19:55

A borgácsozáshoz ezután sem kell hivatalos engedélyt kérni

Június közepén módosult a tűzvédelmi szabályzat, mely leginkább a külterületi égetést érinti. 

Molnár-Révész Erika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Legfontosabb, hogy az olyan füstfejlődéssel vagy lánghatással járó tevékenységet, ami összetéveszthető a valós tűzesettel, az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnak írásban kell jelezni a tevékenység megkezdése előtt. A bejelentésnek tartalmaznia kell a tevékenység időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal, címmel vagy helyrajzi számmal megadott helyét, a kapcsolattartó telefonos elérhetőségét és lakcímét vagy tartózkodási helyét. Ezeket az égetéseket kizárólag a környezetvédelmi és a növény-egészségügyi hatóság engedélyének birtokában lehet végezni 

– tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám. 

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő hangsúlyozta: a kerti szalonnasütést vagy grillezést nem kell bejelenteni, de a biztonságos tűzgyújtás szabályait ilyenkor is be kell tartani. 

– Jelenleg hat megyében – köztük a Jászkunságban is – tűzgyújtási tilalom van érvényben. Vagyis a fentebb említett égetések jelenleg tilosak, illetve nem lehet tüzet gyújtani külterületi erdőkben, fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetén belül. Ide értendők az utak, vasutak mentén húzódó fásítások, valamint az erdőkben található, kijelölt tűzrakó helyek. A tűzgyújtási tilalom hatálya alá nem tartozik a saját udvarunkon történő grillezés, bográcsozás. A kerti zöldhulladék belterületi elégetésére sem vonatkozik a tilalom, viszont ez a tevékenység csak abban az időpontban végezhető, amikor ezt az önkormányzat rendelete megengedi. Ha nincs erre vonatkozó önkormányzati rendelet, akkor az égetés tilos – sorolta a tudnivalókat a szóvivő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában