Galériával

2022.07.03. 15:20

A holokauszt karcagi áldozataira emlékeztek

A holokauszt során 778 karcagi zsidóból 446-ot gyilkoltak meg.

Daróczi Erzsébet

Balról: Szepesi Tibor polgármester és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is mécsest gyújtott Fotó: Daróczi Erzsébet

A Karcagi Izraelita Hitközség vasárnap a zsidótemetőben és a zsinagógában tartott mártír megemlékezést, ahol Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a megjelent túlélőket, hozzátartozókat, emlékezőket, a társegyházak képviselőit.

– Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1944. június 18-án a karcagi gettó lakosságát átvitték a szolnoki cukorgyárba és nem sokkal később bevagonírozták. A holokauszt során 778 karcagi zsidóból 446 karcagi testvérünket gyilkoltak meg – mondta az elnök, majd gyertyát gyújtottak a jelenlévők. 

Az elsőt Ehrenfeld Sándorné, Karcag legidősebb holokauszt túlélője, a másodikat Feig János szintén holokauszt túlélő gyújtotta meg. A Hershko család képviseletében a harmadik gyertyát Károly Józsefné Hershko Éva gyújtotta meg, majd F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Szepesi Tibor polgármester és Deutsch László főrabbi is ilyen módon emlékezett az áldozatokra. A gyászszertartáson közreműködött Szilágyi Gábor kántor. 

A zsinagóga előcsarnokában a Kádis elmondása után a jelenlévők mécseseket gyújtottak az emlékfalnál a 446 karcagi áldozatra emlékezve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában