Segítség

2022.07.05. 13:55

Egyetemi hallgatók segítik a vízirendőrök munkáját nyáron a Tisza-tónál

A Debreceni Egyetem hallgatói segítik a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkáját a Tisza-tónál. A már jól bevált Tourist Police programra idén nyáron is számíthatnak a turisták, illetve a helyiek egyaránt. Az egyetemi hallgatók kiadványokkal tájékoztatják az érdeklődőket. A fiatalok a rendőrökkel közösen hajóval, gépkocsival, kerékpárral, illetve gyalogosan vállalnak majd szolgálatot.

P. Pusztai Nóra

Jövő héttől a tájékozódásban is segítik a turistákat a diákok Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Idén nyáron július 11. és augusztus 20. közötti időszakra várja a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a Debreceni Egyetem nyelvismerettel rendelkező hallgatóinak jelentkezését a Tisza-tóra és annak környékére. 

– A Tourist Police program elsődleges célja a vízen közlekedők, fürdőzőhelyeket, kikötőket, horgászhelyeket látogató turisták, illetve a helyi lakosok részére a nyugodt és biztonságos pihenés megteremtése – válaszolta megkeresésünkre Mári Ilona, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivője. 

A Tisza-tónál kijelölt fürdőhelyeken, illetve kikötőkben bűn- és baleset-megelőzési tartalmú kiadványokat osztanak, de szükség esetén az érdeklődőket személyesen is tájékoztatják. 

A szóvivő kiemelte: a hallgatók a rendőrökkel hajóval, gépkocsival, kerékpárral, illetve gyalogosan közösen vállalnak szolgálatot annak érdekében, hogy a turizmussal érintett területek közbiztonsága, a balesetek elleni hatékony fellépés, a hazai és a külföldi vendégek személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, valamint a turizmussal kapcsolatos jogsértések visszaszorítása, megelőzése, felderítése biztosított legyen. 

– Azonban az idegenforgalom mellett – a korábbi években – az elsősegélynyújtásra és az életmentésre is jelentős hangsúlyt fektetve a Debreceni Egyetem harmadik és negyedik évfolyamos mentőtiszt hallgatói segítették a szolgálatellátást. A diákokat olyan speciális elsősegélynyújtó felszerelésekkel láttuk el, amelyek az elsődleges életmentéshez szükségesek. Törések, vágások, horzsolások, égési sérülések, napszúrás okozta tünetek, egyéb ambuláns esetek ellátását, szükség esetén újraélesztést tudnak végrehajtani – részletezte. 

A fiatalok így a vízi rendőrök munkájába is bepillanthatnak, míg saját szakmájuk sem szorul háttérbe. 

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a hallgatók és a rendőrök között egyfajta kollegiális kapcsolat alakult ki. A fiatalok betekinthetnek a vízi rendőrök mindennapi munkájába, és a szolgálatok ellátása során sok hasznos információhoz jutnak a prevenció területén is, melyet akár a későbbiekben, a Tourist Police feladataik ellátását követően is át tudnak adni másoknak. A rendőreink munkáját pedig idegen nyelvi tudásukkal segítik – számolt be a kölcsönös előnyökről Mári Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában