Dél-Pest

2022.07.25. 19:55

A vízfelhasználás mérséklésére kérik a lakókat több településen

Amennyiben szükséges, az abonyi polgármester saját hatáskörben eljárva elrendelheti az ivóvízfogyasztás mérséklését.

Hartai Gergely

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Az abonyi polgármesteri hivatal a minap arra kérte a lakosságot, hogy a kánikulára való tekintettel lehetőség szerint mérsékeljék az ivóvíz-felhasználást, és locsoláshoz, kerti medence feltöltéshez ne használjanak vezetékes ivóvizet. Emlékeztettek: Abonyban jelenleg nem kritikus a helyzet, ám ha szükséges, a polgármester saját hatáskörben eljárva elrendelheti az ivóvízfogyasztás mérséklését. Hírportálunk a helyi vízhelyzettel kapcsolatban megkereste a városházát.

Lőrinczy Veronika sajtóreferens válaszában azt közölte, hogy Abonyban átlagosan mintegy 2400 köbméter víz fogy naponta, nyáron ez a szám eléri a 3000–3400 köbmétert is. 

– Eddig nem kellett vízkorlátozást bevezetni a településen, a vízmű naponta ad jelentést Pető Zsolt polgármesternek a kapacitás adatairól – ismertette a szóvivő. Miután arról ejtett szót, hogy a településnek már van forgatókönyve arra vonatkozóan, ha esetleg korlátozásokra lenne szükség.

Óva intenek a vízpazarlástól a közeli Kőröstetétlenen is, ugyanakkor drasztikus korlátozás az elkövetkezendő napokban itt sem várható.

– Nálunk átlagosan 150 köbméter vizet használ el naponta a lakosság. Ez a szám 350 ingatlanra vetítve oszlik el. Tapasztalataink szerint nem pazarolnak a helyiek, ami most különösen sokat számít – vázolta a falubeli állapotokat a kistelepülés polgármestere. 

Pásztor Imre kiemelte: a folyamatos vízellátás mellett azonban mutatkoznak problémák a településen. 

Ásott kútjaik nagy része csaknem kiszáradt, a Gerje vízszintje pedig 20–30 centiméter között mozog, míg korábban a 150 centimétert is elérte. Nagyobb baj, hogy Cegléd felől nem kap utánpótlást a patak.

– Számításaink szerint a faluban legalább 20 centiméter vízre lenne szükségünk négyzetméterenként – fogalmazott a polgármester.

Jászkarajenőn is érdeklődtünk, milyen intézkedésekre számíthatnak a lakók a hőségben. Palya István polgármester hangsúlyozta: egyelőre nem vezet be korlátozást az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában