Galériával

2022.07.26. 17:25

Akkora az aszály Csépán, hogy akár térdig merülhetünk a kiszáradt meder repedéseiben

A vízhiány jelentős halpusztuláshoz, környezeti károkhoz vezethet. Védett állatok és élőhelyeik tűnhetnek el egyik napról a másikra.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Egyre reménytelenebbnek tűnik a helyzet a Csépa és Csongrád közötti holtágakon. Néhány hete a part mindkét oldala a tűz martalékává vált, a nádas egy része leégett. A meder szinte teljesen kiszáradt, van, ahol alig 30–40 centiméter a víz, védett állatok és azok élőhelyei pusztulhatnak el. A Kinizsi Horgászegyesület közel kilencvennégy hektár vízfelület halászati jogával rendelkezik. A kialakult helyzettel kapcsolatos aggályaikat Berkes Mihály, az egyesület elnöke osztotta meg hírportálunkkal.

A vízhiány jelentős halpusztuláshoz, környezeti károkhoz, ökológiai katasztrófához vezet. Védett állatok és élőhelyeik tűnnek el

– magyarázta.

Mint arról korábban beszámoltunk: a területen hatalmas tűz pusztított az elmúlt hetekben, mellyel hosszú órákig küzdöttek a lánglovagok. A mederfenék szárazsága csak tovább rontotta a helyzetet, hozzájárult a gyors terjedéshez.

– Minden pusztul körülöttünk – tudatta felháborodva a Kinizsi Horgászegyesület elnöke. 

Elmondása szerint a víz néhol alig 30–40 centiméter, iszonyú halpusztulás várható. 

Úgy tudja, a fenntartónak kötelezettsége, hogy nullpontig – jelen esetben legalább negyven centiméterrel – feltöltse a holtágrendszert.

– Még 2006-ban kötött szerződést az akkori polgármester a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) illetékeseivel, hogy a szivornyázást tizenöt évre átvállalja a település. A szerződés lejárt, de fel is mondta a helyi vezetés, mivel sem anyagi lehetőségei, sem megfelelő eszközei nincsenek a munkához. A vízbeemeléshez már robbanómotorra lenne szükség. Most arra várunk, hogy a Kötivízig tegyen valamit – emelte ki.

Megkerestük a vízügyi igazgatóság illetésekeit is az ügy kapcsán. Válaszukban azt írták: a csépai holtág (más néven Gyova-Mámai-Holt-Tisza) vízjogi üzemeltetési engedélye a helyi önkormányzat nevén van, aminek hatálya a Kötivízig nyilvántartása alapján 2017. július 31-én lejárt.

– Az önkormányzat az engedélyt nem kívánja meghosszabbítani, jelenleg a kérelmük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályánál van – hangsúlyozták. 

A víz utánpótlására több lehetőséget is említettek.

– Egyrészt magasabb tiszai vízállásnál szivornyával vagy – vízállástól függetlenül – szivattyús felvonulással (úszóműves vízkivétel) van lehetőség a vízpótlásra, másrészt – ugyancsak magasabb vízállásnál – gravitációsan a Hármas-Körösből a Tőkefoki-zsilipen át a Máma-Tőkefoki-főcsatornán keresztül – vázolták. Kiemelték: a vízügyi igazgatósághoz az önkormányzattól jelenleg nem érkezett megkeresés a holtág vízpótlására, kizárólag a vízjogi üzemeltetési engedély megszüntetésére irányuló kérelem, melyet hatáskör hiányában átadtak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának.

A megkeresés hiányát Pintér Csaba Gábor polgármester cáfolta, szerinte dokumentumok bizonyítják ennek ellenkezőjét, ám előrelépés mégsem történt az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában