Esemény

2022.07.04. 15:25

Emléktáblát állítottak dr. Kantha Géza tiszteletére Tiszavárkony-Szőlőkben

A harang történetét Szűcs Csabáné ismertette a rendezvényen, aki dr. Kantha Géza életrajzát is vázolta.

Kovács Berta

Énekszóval is emlékeztek harangjuk felállítására Beküldött fotó

A közösségi ház előtti téren gyűltek össze a közelmúltban a településrész lakói. Zenés-műsoros ünnepség kíséretében emlékeztek meg a Szőlőkben állított harangról, valamint leleplezték az egykori lakó, dr. Kantha Géza tiszteletére állított emléktáblát. Szőlők területén sokáig egyáltalán nem volt lélekharang, a Tiszavárkonyban lévőnek pedig alig hallatszott oda a hangja. 

Ezt a hiányosságot felismerve az ott élő Csernák István 1940-ben egy harangocskát öntetett a külterületen élők számára. 

Mivel az akkor még működő helyi iskolakápolna Jézus Szent szívére lett felszentelve, a kor kívánalmaihoz igazodva a harang is a Jézus Szíve nevet kapta. Falábakra állították, a harangozó pedig az állíttató testvére, Csernák Mihály lett. 1991-ben a mai házsoroktól messze eső részről bevitték, és a településrész központjában új lábakra állították. 2011-ben a felújított haranglábat újraszentelték, és a tornyába egy időkapszulát is elhelyeztek az utókor számára. Az információs táblával Csernák Istvánnak kívántak emléket állítani. 

A harang történetét Szűcs Csabáné ismertette a rendezvényen, aki dr. Kantha Géza életrajzát is vázolta. Szőlőnknek is voltak olyan személyiségei, akik maradandót alkottak, egyikük volt vitéz dr. Kantha Géza jogász, növénynemesítő, az egykori Szalay-kastély régi tulajdonosa. Kantha 1891-ben született Málcán, és 1968-ban hunyt el. Jogász diplomát 1913-ban szerzett. Katonai szolgálatát a hetedik huszár ezrednél kezdte, 1915-ben mint kadét került a harctérre, és 1918-ban főhadnagyként szerelt le. 

Több érdemérmet és érdemkeresztet kapott. 

Tevékenykedett mezőgazdasági kamarai előadóként, foglalkozott rizs- és virágnemesítéssel. Földbirtokosként segítette a különösen nehéz helyzetbe került többgyermekes helyi embereket. Sajnos méltatlanul, neve feltüntetése nélkül temették el Szolnokon. Elszármazott szőlőkbeliként Ádámné Törőcsik Rózsa és cége készített neki emléktáblát, melyet az ünnepségen a neves személyiség unokaöccse és unokahúga leplezett le. 

A rendezvényen mindkét táblát megáldotta Ratnik Ferenc tiszavárkonyi diakónus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában