Jászkunság

2022.07.02. 15:49

Harminc éve búcsúztunk a neves médiaszemélyiségtől

Zérczi István egy életre rabul ejtette az operatőrök világa, munkásságát díjakkal ismerték el.

P. Pusztai Nóra

Zérczi István előtt ígéretes pályafutás állt harminc évvel ezelőtti, váratlan halálakor Beküldött fotó

Zérczi István 1953. augusztus 4-én Újszászon született, a középiskoláját már Budapesten végezte, ahol az operatőrök világa hamar magával ragadta. Életét meghatározta, hogy kamerával pásztázta a világot. Folyamatosan képezte magát, reklámfilm készítő tanfolyamot is elvégzett a hetvenes évek végén. Az alapokat és első sikereket mégis az amatőr filmes mozgalomban szerezte meg ikertestvérével Zérczi Imrével.

A megyei filmklubokban és stúdióban eltöltött évek alatti szárnybontogatás után 1976 és 1983 között regionális magazinok, híradós tudósítások és az Autó Motor Sport operatőre volt. Jelentős szerepet vállalt a szolnoki Tv Híradó tudósítói irodájának létrehozásában, majd hivatalosan is a Magyar Televízióhoz került. Három megye érdekességeit, különleges történéseit örökítette meg hétről hétre.

Tagja volt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. Munkáit tematikus filmfesztiválokon rendre helyezésekkel jutalmazták, elnyerte a Szolnok-Tallin Filmfesztivál fesztiváldíját, valamint a MTV Nívódíját is. Ahogy a Televíziós Művészek társaságának honlapján szólnak róla, a szépen ívelő pályafutását betegsége és váratlan halála törte meg 1992-ben. Éppen harminc éve, hogy megyénk jeles médiaszemélyiségétől búcsút kellett venni, egypercesei viszont az archívumokban emlékeztetnek legendás munkabírására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában