Mezőtúr

2022.07.27. 17:25

Huszonegymilliárd forint fejlesztési forrás érkezett már a kistelepülésekhez

Bevált a célzott támogatás, jövőre is folytatódik a Magyar Falu Program.

Molnár-Révész Erika

Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője (balra), mellette Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Fotó: Nagy Balázs

Törökszentmiklós térségének kistelepüléseivel egyeztetett a Magyar Falu Program jövő évi lehetőségeiről szerdán Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Herczeg Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője Mezőtúron.

– A térség minden településére jutott pénzügyi forrás a Magyar Falu Programon keresztül. Ennek mértéke összességében megközelíti a hatmilliárd forintot. Nagyon fontos elmondani a programról azt, hogy a kisebb települések olyan pénzügyi forráshoz jutottak, melyek a valós, felmerült fejlesztési igényeiket tudták kielégíteni – hangsúlyozta az egyeztetés előtt tartott sajtótájékoztatón Herczeg Zsolt. 

Mint azt az országgyűlési képviselő kifejtette: ilyenek többek között az orvosi rendelők, különböző oktatási intézmények, temetők, járdák és utak felújítása, melyek fontos szerepet játszanak a falvak népességmegtartó erejének növelésében.

– A Magyar Falu Program – melyet 2018-ban jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök – jövőre is folytatódik – mondta a tájékoztatón Gyopáros Alpár. A kormánybiztos hangsúlyozta: a program bevált, és rendkívül sikeres, melynek egyik pillérét, a falusi csokot több mint harmincnégyezer család igényelte mintegy száznyolcvan milliárd forint értékben 2019-es indulása óta. Emellett folyamatos a megyei úthálózatok fejlesztése, mellékutak tekintetében pedig a két éve indított falusi útalap segítségével háromezer kilométernyi szakasz újult meg összesen, ami idén még ezer kilométerrel egészül ki.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében ötvenhét ötezer lélekszám alatti település található, melyek mindegyike részesült támogatásban, de látványosan újultak meg a különböző mellékutak is. 

Összességében több mint huszonegymilliárd forintnyi fejlesztés realizálódott a megyében a Magyar Falu Programnak köszönhetően, ebből hatszázhatvankét nyertes önkormányzati pályázat volt hat és fél milliárd forint értékben.

– Emellett megújult százhuszonnégy kilométernyi útszakasz, és harminchét kisbolt – sorolta a megyei adatokat a kormánybiztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában