Tiszafüred

2022.07.05. 06:55

Javában tréningezik már Gyöngy Tamás a nemrég megsérült lovával, Zafirával

Ismét megpróbálja kiharcolni a Nemzeti Vágta döntőjébe kerülést júliusban Gyöngy Tamás és a lova, Zafira. Tavaly is ott voltak, de akkor egy sérülés hátráltatta őket. Júliusban, majd remélhetőleg októberben újra rajthoz állnak, céljuk a győzelem.

Ujvári László

Gyöngy Tamás és Zafira remekül megértik egymást, de felkészülésük a közelgő versenyre nagy szakértelmet igényel

Fotó: Ujvári László

Ebben az évben is nyeregbe ül Gyöngy Tamás, hogy Tiszafüred színeiben kiharcolja a szereplési jogot a Nemzeti Vágtán, idén már kilencedik alkalommal lehet ott a legjobb lovasok között. 

– Október másodikán, ismét a Hősök terén rendezik meg a döntőt, ahol a hatvan leggyorsabb amatőr lovas fog megküzdeni a Nemzeti Vágta leggyorsabb lovasa címért – kezdte hírportálunknak nyilatkozva az örvényi lovas. 

Mindenki győzni megy oda, így mi is

– jelentette ki. 

Tavaly ő volt az egyetlen lovas Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, aki megszerezte a jogot, hogy ott legyen a Hősök terén. Mint fogalmazott: 2021-ben már nemcsak Tiszafüredet, hanem az egész megyét képviselték Zafira nevű lovával. Az első körük jól sikerült, hiszen a tizenhetedik legjobb időt futották, így bejutottak a középfutamba, mely egy nem várt sérülés miatt a végállomást jelentette számukra. 

– Elgondolkoztunk azon, hogy lovat cserélünk, azonban olyan jól sikerült Zafira rehabilitációja, olyan jó állapotban és formában van, hogy komoly esélyt látok egy, a tavalyinál is jobb eredményre – magyarázta. 

– Itt meg kell említenem Bakos Eszter nevét, ő mint kiváló galopptréner segíti a felkészülésünket. Egy kimondottan jó munkabírású és jó fejű lóval dolgozunk, de sérülékeny, ezért a felkészülés nagy szakértelmet igényel – folytatta. 

Július 16.-án rendezik a Hortobágyi Vágtát, ahol címvédőként indulnak, hiszen az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de az utolsót éppen Tamás és aktuális lova, Tofifi nyerte meg. Amennyiben Hortobágyon nem sikerül továbbjutni, akkor az augusztusi Borsodi Vágtán is szerencsét próbálnak. 

– Idén is kaptunk támogatást az önkormányzattól, melyet ezúton is szeretnék megköszönni. Lokálpatriótaként soha nem volt kérdés a számomra, hogy Tiszafüredet képviseljük a Nemzeti Vágtán – mondta büszkén a tapasztalt lovas.

 Arra a kérdésre, hogy esetükben hol lát fejlődési lehetőséget, Tamás úgy válaszolt: a legfontosabb, hogy el tudják kerülni a sérüléseket, hiszen Zafirával jó párost alkotnak, ezt már bizonyították. Azonban a mezőny folyamatosan erősödik, egyre nehezebb a feladat.

 – Amikor én elkezdtem, akkor még egy 78 másodperces idővel nemhogy középdöntőt lehetett menni, de még a Nemzeti Vágta megnyerése is reális volt. Most egy hetvennyolcas idő már a középfutamba való bejutást sem garantálja. Egyre jobbak a lovak, egyre jobbak a lovasok. Nem könnyű tehát labdába rúgni, de mindent megteszünk, hogy odaérjünk a legjobbak közé – tekintett előre optimistán a tiszafüredi lovas.  

Kisbéri félvér kancája igazi klasszis, csikójában azonban még több rejlik 

– Zafira egy kisbéri félvér kanca, idén lett tízéves. Három éve dolgozunk együtt, de a Nemzeti Vágtán két éve versenyzünk. Az első év gyakorlatilag az ismerkedéssel és alapozó munkával telt, mert olyan helyről érkezett hozzánk, ahol három éven keresztül nem volt sportteljesítménye. Aztán az első versenyén, a tavalyi Borsodi Vágtán megmutatkozott a klasszisa, utána érkezett az említett sérülés. Ráadásul az egyik csikója – Forrás Favorit – nálunk van, akitől nagyon sokat várunk, ő 2025-ben versenyezhet majd először – részletezte Tamás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában