Azonnal mintát vettek / Videóval

2022.07.15. 11:59

Jelentős szennyeződést találtak a Tiszában

Erőteljes szennyeződésről érkezett hír, azonnal mintát vettek a folyó vizéből Tószegnél. A Tisza alacsony állásának köszönhetően előbukkannak a szennyvízbekötések.

Rimóczi Ágnes

Miután megtalálták a szennyezéssel érintett helyet, mintát vettek a folyó vizéből

Fotó: NHSZ

Egy, a Tiszán észlelt szennyeződésnek jártak utána az NHSZ kollégái. Ahogy arról Lits László ügyvezető igazgató a közösségi médiában beszámolt, a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület vezetőjétől, Hajdú Tamástól a napokban érkezett a jelzés az erőteljes szennyeződésről.

Természetesen azonnal utánajártunk, és a Tisza háromszázhuszonötödik folyókilométerénél meg is találtuk a jelzett problémát. Lokalizáltuk, GPS koordinákkal is ellátuk, és természetesen vízmintát vettünk az érintett helyszínen, a mintákat az illetékes hatóságok részére eljuttattuk, hogy munkájukat segítsük

– mondta el a videóban az NHSZ vezetője.

Lits László hozzátette: az alacsony vízállásnak köszönhetően előbukkannak a szennyvízbekötések is.

– A szolnoki szabadstrandtól nagyjából kilenc kilométerre, Tószeghez közel találtuk meg azt a szennyvízbekötést, melyből a szennyeződés a folyóba juthatott – tette hozzá Lits László, aki rámutatott, hogy a szabadstrand a helytől távol van, ott a vízminőség most is megfelelő. Továbbá köszönetét fejezte ki a bejelentésért, kiemelve a felelős magatartás fontosságát.

Az NHSZ közzétette a VCSM Zrt. közleményét is az esettel kapcsolatban.

– A szennyvízhálózat üzemszerű működésének fenntartásához szükséges karbantartási munkálatok folytak, természetesen hatósági engedéllyel. Ennek során került elenyésző mennyiségű szennyvíz az ószandai kiömlőnél a Tiszába. Ezt klórmésszel fertőtlenítettek a kollégák – írta közleményében a VCSM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában