Foglalkoztatás

2022.07.18. 06:55

Július első hetében ezer diáknak adtak munkát a Jászkunságban

Leginkább az önkormányzatok élnek a nyári diákmunka kínálta lehetőséggel, megyénkben több mint nyolcszáz fiatal kapott munkát a helyhatóságoknál július első hetében, illetve százhetvenen vállalkozásoknál helyezkedtek el. Ehhez közel már 100 millió forint támogatás érkezett a Nyári diákmunkaprogramon keresztül.

Munkatársainktól

Rákócziújfalun a kisiskolások nyári táborában segítették a pedagógusok munkáját a diákok

Fotó: Nagy Balázs

Rákócziújfalun az önkormányzat napközis táborát segítették a diákmunkások az elmúlt héten, akik helyi Hermann Ottó általános iskola negyven tanulójának szervezett programokhoz csatlakoztak.

Felügyelték a foglalkozásokat, közreműködtek a kézműveskedésben, szörpöt készítettek, de a játékok levezénylésében is részt vettek. Fontos volt, hogy a térség múzeumaiba is elkísérték a csapatot, ahol segítették a pedagógusok munkáját

– mondta Varga József polgármester.

Nem csak itt, a megye több településén is alkalmaztak július első hetében összesen több, mint 800 diákmunkást az önkormányzatok. Az erre kapott állami támogatások összege meghaladta a hetvenhat millió forintot.
A helyhatóságokon kívül huszonketten a mezőgazdaságban, százötvenegyen pedig a turizmus-vendéglátás területén dolgoztak.

– Országos összevetésben a kérelmek és szerződések esetében Jász-Nagykun-Szolnok megye Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyék után a hatodik, itt dolgozik a legtöbb támogatott diák munkavállaló – tájékoztatott Arzt Gergely, a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztályának vezetője. Mint megtudtuk, nem csak az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak, de maguknak a diákoknak is megéri a nyári foglalkoztatás.

– Az idén bevezetett szja-mentességüknek köszönhetően a huszonöt év alattiaknak még inkább megéri a vakáció alatt munkát vállalniuk. A Nyári diákmunka program 2013 óta bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták szünidei foglalkoztatását. Az idei felhívásban mostanáig megkötött háromezerötszáz szerződés alapján tizenhatezer fiatal dolgozik önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban több mint 1,7 milliárd forint állami hozzájárulással–mondta az osztályvezető. 

A programban tizenhat és huszonöt év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok foglalkoztatása támogatható. A fiatalok június közepe óta regisztrálhatnak az idei kiírásra, ezt eddig több mint tizenkilencezren tették meg. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Mostanáig 3560 munkaadótól 3885 kérelem érkezett be 17736 diák foglalkoztatására több mint kétmilliárd forint támogatási igénnyel.

A nyári diákmunkaprogram augusztus végéig tart.

A turizmus is tárt karokkal várja a fiatalokat

Ötből négy esetben önkormányzatok keresnek hivatalsegédeket a nyári szabadságolások idejére, az állandó munkaerő pótlására. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi hat órás foglalkoztatás után fizetett bért. Már több mint háromezer diák szerezhet gyakorlati munkatapasztalatot a turizmus-vendéglátásban, szállodákban, éttermekben, fagylaltozókban besegítve az idegenforgalmi főszezonban. A cégeknél legfeljebb napi nyolc órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

Forrás: Technológiai és Ipari Minisztérium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában