Lakosság

2022.07.29. 17:25

Kedvezményekkel, könnyítésekkel segítik a kistelepülésre költözőket a Jászkunságban

Számos támogatás segíti a térségben a fiatalok letelepedését. Martfűn például kamatmentes kölcsönnel járulnak hozzá a lakásvásárláshoz és felújításhoz. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének (csok) köszönhetően a kisebb településekre beköltözési hullám indult. Van, ahol ez már érezteti is pozitív hatását.

Munkatársainktól

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

A Központi Statisztikai Hivatal negyedévente összegzi a demográfiai adatokat. Tájékoztatásuk szerint az elhunytak száma az összes megyében mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest, bár ez a Jászkunság esetében mindössze másfél százalék volt.

A csoknak köszönhetően viszont kedvezően alakult a kisebb településeket választók száma. Mindenhol más-más módon próbálják a fiatalokat letelepedésre csábítani. 

Martfűn telkeket alakítanak ki, hogy megindulhassanak az építkezések, emellett nemrég módosította a képviselő-testület a lakáscélú támogatásról szóló rendeletet. Ahogy a város honlapján írják, a településen élők és a beköltözni vágyók lakáshoz jutását támogatják, a korszerűsítést segítő, ötéves időtartamra nyújtott önkormányzati kamatmentes kölcsön értékhatára a duplájára nőtt. A döntés további segítséget jelent azoknak, akik a kisvárosban ingatlant vásárolnának vagy újítanának fel. 

Jászágón, a Jászság második legkisebb településén a lakosságszám az elmúlt három évben növekedett. 

– Tudomásom szerint hétszázhuszonnyolc a bejelentett lakosok száma a faluban. Ez a legutóbbi statisztikai adat, amit ismerek. Jelenleg már lehetünk többen és kevesebben is – mutatott rá Mozsár Lászlóné. 

A polgármester elmondta, hogy a gyermekek számának növekedése bizakodásra ad okot. 

Megvizsgálták, hogy az elkövetkezendő években miként alakul majd az első osztályba lépők aránya. 

– A helyi általános iskolában alsó tagozat működik. Idén még kevés, mintegy három első osztályos diák lesz, de jövőre már tíz, majd a következő években szintén kilenc-tíz gyermek kezdheti meg az iskolát a településen – tette hozzá. 

Az ezerhatszáz lelkes Tiszatenyőn alig akad eladó ingatlan, akkora volt az elmúlt években az érdeklődés a megüresedett házak iránt. 

– Kedvező hatással volt a csok erre a folyamatra, hiszen a halálesetek miatt kiüresedett épületeket fiatal párok vásárolták meg – mondta Mező József polgármester. Hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy megállt volna a népességcsökkenés, viszont jelentősen mérséklődött, a lakosság életkorának szempontjából pedig egy pozitív fordulat kezdődött. 

Mint azt megtudtuk, tavaly tizennégy gyermek született a településen, és huszonöt lakos hunyt el. Az idei adatok szerint eddig öt baba jött a világra, miközben húsz helyi lakos távozott az élők sorából. 

– A január elsejei, hivatalos adatok szerint hétszázötvenen élnek településünkön – tájékoztatta hírportálunkat Kőröstetétlen polgármestere. Sajnos hiába kelnek el folyamatosan a falubeli házak, a lakosságszámot tekintve összességében csökkenő tendencia érvényesült az elmúlt években. Pásztor Imre elmondta, stagnálnak a helyi adatok, a szociális és családtámogatásoknak köszönhetően azonban némiképp enyhült a népesség­fogyás.

Továbbra is kedvezőtlen képet mutat a születések és a halálozások aránya

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében az első negyedévében nyolcszáztizenegy gyermek jött világra, és ezerhatszázharminchárom ember hunyt el. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás nyolcszázhuszonkét fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség szinte megegyezett az egy esztendővel korábbival, viszont kedvezőtlenebb az országos átlagnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában