Prima díj

2022.07.14. 10:21

Szent-Györgyi Albert küldetését igyekszik folytatni a szolnoki biokémikus

Fizikus akart lenni, de pályaválasztását végül az befolyásolta, hogy felmenői sorában tizedikként végezhetett orvosként. Oktat, vizsgáztat, szerkeszt, szakmai bírálatokat készít, valamint kutatási terveket egyeztet az Egyesült Államokban is elismert prof. dr. Boros G. László. A biokémikus orvos a tudománykategória nyerteseként jutott a megye tíz Prima díj döntőse közé.

P. Pusztai Nóra

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos Fotó: P. Pusztai Nóra

Oktat, vizsgáztat, szerkeszt, szakmai bírálatokat készít, valamint kutatási terveket egyeztet prof. dr. Boros G. László. A biokémikus orvos a tudománykategória nyerteseként jutott a megye tíz Prima díj döntőse közé. Fizikus akart lenni, de pályaválasztását végül az befolyásolta, hogy felmenői sorában tizedikként végezhetett orvosként.

Általános orvosi diplomámat 1987-ben vettem át, miután a Magyar Tudományos Akadémiától kaptam egy kutatói ösztöndíjat, majd Németországon keresztül az Egyesület Államokban oktattam, illetve kutattam

– vázolta életének főbb állomásait. 

Biokémiai háttérismereteit kiegészítve építette fel a tudományterületet, amit ma deutenomikának hívunk. A szakterület egyetemi tananyaggá nőtte ki magát, melyet a világ több neves felsőfokú tanintézetében oktatnak. 

– Ma már leginkább olyan kérdésekkel foglalkozom, amelyek széles körű szakmai egyeztetéseket igényelnek. Igyekszem egy nevezőre hozni azt, miképpen lehet a deutérium sokszínű kinetikus izotóphatásait biokémiai folyamatokon keresztül a kórismézés és gyógyítás folyamataiba illeszteni. A hidrogén egy természetben előforduló és deutériumnak nevezett stabil izotópjának biológiai hatásait vizsgálja, melyek felelősek lehetnek bizonyos népbetegségekért, így az elhízásért, a cukorbetegségért vagy a rákért. 

Jelentős szerepet tulajdonít a környezetünkben legeltetett és természetben előforduló táplálékforrások egészséget megőrző, vagy gyógyhatást kifejtő élettani következményeinek. Emellett az Íráskutatók Természettudományos Szakmai Tanácsának elnöke is. 

– Kiváló tanárok, munkatársak, lehetőségek és családi segítség mellett viszonylag hamar, ötvennégy évesen a Kaliforniai Egyetem egyik professzora lehettem. Szent-Györgyi Albert küldetését igyekszem követni, aki szeretett volna valamit jobban megérteni, mint tudós kortársai. Úgy vélem, nekem éppen ezt adta meg az élet, mivel az elmúlt nyolc–tíz évben az orvostudományt több jelentős új ismerettel gazdagítottuk. A legnagyobb ajándék, hogy különböző területeket összekötve olyan hatásmechanizmust ismerhettem fel, ami az emberi sejtek alaposabb megértésén keresztül a gyógyulást segítik – magyarázta a biokémikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában