Polgárőrség

2022.07.04. 06:55

Temetéskor a hozzátartozók házánál is kérik a jászkiséri polgárőrök segítségét

Új járőrautóval gazdagodott a jászkiséri Városvédő Polgárőr Egyesület, így már azzal róják az utcákat, figyelnek a település közbiztonságára. Feladat pedig akad bőven nyáron is, sokan kérik a támogatásukat különféle ügyekben. Tudják, mindig résen kell lenniük, hiszen a bűnelkövetők idén se mennek vakációra.

Illés Anita

Czifra Áron, a városvédő polgárőrség vezetője szolgálat közben mutatta meg az új autót, amit pályázati forrásból vásárolt meg az egyesület Fotó: Illés Anita

A 2014-ben alakult Városvédő Polgárőr Egyesület jelenleg tizenhat fővel működik. Célja többek között a helyi közbiztonság védelme, a közrend fenntartása. Ennek érdekében főként nappali szolgálatot végeznek. Úgy érzik, jelenlétüknek a városban visszatartó ereje van. Ezenkívül közreműködnek a kerékpárregisztrációban, rendezvényeket biztosítanak, fokozottan ellenőrzik az iskola környékét, ahol segítenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában.  

– Nagy szükségünk volt már az új járműre. A tavalyi pályázatunk eredménytelen volt, de nem adtuk fel és ebben az évben újra beadtuk a Városi Civil Alap felhívására. Örömünkre szolgált, hogy most sikerrel jártunk, közel hétmillió forintot nyertünk az új szolgálati gépjármű beszerzésére, amivel hatékonyabban tudjuk végezni munkánkat. Ezúton is köszönöm a tagság kitartó szolgálatát  – kezdte Czifra Áron.

A Városvédő Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, tavaly 4966 szolgálati órát teljesítettek, a tagok saját gépkocsikkal több mint 12 600 kilométert tettek meg. 

– Nagyon kevés a fiatal polgárőr, elöregedett a szervezet tagsága. A legfiatalabb polgárőrünk tizenhét, a legidősebb pedig hetvennyolc esztendős. Sok esetben a már meglévő tagság családtagjai jelentkeznek az egyesületbe, tehát generációról generációra öröklődik a közösségi szolgálat – jegyezte meg a vezető, akinek az édesapja, a felesége, a fia és az egyik lánya is polgárőr. 

Megtudtuk azt is, hogy az elmúlt évben 132 esetben jeleztek a rendőrségnek, 120 alkalommal biztosítottak lakossági segítségnyújtást, valamint 58 egyéb esetben intézkedtek. Néhány esetben előfordult, hogy télen a kihűléstől mentettek meg elesett embereket. Többször kérték segítségüket temetéskor a hozzátartozók házának, illetve a temetőnél parkoló autók felügyeletére. Előfordult, hogy lakodalmas házaknál őrködtek. Járőrözés során továbbra is rendszeresen ellenőrzik a temetők, a parkok környékét, igyekeznek a közterületi bűnelkövetéseket megakadályozni. Munkájuk során együttműködnek többek között a Jászapáti Rendőrőrssel, a jászapáti és a jászjákóhalmi polgárőr egyesülettel, az önkormányzattal, valamint a Csete Balázs Általános Iskolával. 

Karitatív tevékenységük során legutóbb az ukrán határhoz vittek tartós élelmiszert és tisztálkodószereket.  

Előkerült a lopott kerékpár

Évente két-három alkalommal tartanak kerékpárregisztrációt Jászkiséren. 

– Az első kerékpár rögzítésének érdekes, emlékezetes története van. Az egyik polgárőrtársunk kerékpárját regisztráltuk elsőként a nyilvántartó rendszerbe, amit aztán az udvarról elloptak. Később valaki megunhatta a biciklit és a parkban hagyta, ahol teljesen jó, újszerű állapotban találtuk meg. Mivel volt rajta azonosító, gyorsan a nyomára bukkantunk, hogy kié lehet, így végül visszakerült a tulajdonosához – mesélte Czifra Áron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában