Szabályok

2022.07.24. 10:03

Mind a 28 megyei közfürdő vizét ellenőrzik, vegyszereket is vizsgálnak

Folyamatosan górcső alá veszik a a strandok fürdővizének minőségét, és vizsgálják a forgatott vizes medencék vizének kezeléséhez használt vegyszereket is.

Rimóczi Ágnes

Nem mindegy, milyen minőségű vízben mókázunk a strandon Illusztráció: Czinege Melinda

A szabadstrandok mellett a közfürdők medencéinek vizét is folyamatosan ellenőrzi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Huszonnyolc medencés közfürdő várja a nyári melegben felfrissülni vágyókat Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A víz tisztasága érdekében a minősített gyógyvizes medencéket napi, vagy kétnapi gyakorisággal, teljes vízcserével üzemeltetik, a vízforgatóval rendelkező medencék vizét pedig vegyszerekkel kezelik, és vízcsere helyett a víz folyamatos, friss utánpótlásáról gondoskodnak. Az üzemeltetőknek jogszabályi előírásoknak megfelelően, előre meghatározott ütemterv szerint, akkreditált laboratóriummal folyamatosan vizsgáltatniuk kell a fürdővíz minőségét. Évente egy alkalommal pedig hatósági mintavételezésre is sor kerül

– számoltak be az előírásokról a kormányhivatal illetékesei.

A megyei kormányhivatal, mint szakmai irányító szerv, és a népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal szakemberei ellenőrzik az üzemeltetéshez szükséges engedélyek, szabályzatok meglétét, érvényességét.

Vizsgálják a forgatott vizes medencék vizének kezeléséhez használt vegyszereket, azok biztonságos felhasználását, tárolását, az üzemnapló vezetését, valamint a figyelmeztető és tájékoztató táblák kihelyezését is.

Előírás a kellő számú zuhanyzó, illemhely, öltőző biztosítása, azok tisztasága, valamint a szakképzett elsősegélynyújtó személy, illetve úszómester folyamatos jelenléte.

– A jogszabályok persze a közfürdőt látogatóknak is írnak elő kötelezettségeket. Ezek és az elvárható viselkedési szabályok a strand bejáratánál kihelyezett házirendben olvashatók. A fürdőt nem látogathatja az, aki lázas, beteg, ittas, vagy kábítószer, illetve más, bódító hatású gyógyszer hatása alatt áll. Az önfeledt pihenéshez, strandoláshoz tehát a látogatók szabálykövető magatartása is elengedhetetlen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában