Prima díj

2022.07.06. 13:24

Mindig a gyerekek fejlődését tartotta szem előtt a szolnoki szakember

Évtizedekig meghatározó alakja volt a megyeszékhely óvodapedagógiai életének Ferenczné Teleky Éva, aki az oktatás és köznevelés kategória győzteseként jutott az idei Területi Prima díj döntőjébe.

P. Pusztai Nóra

Ferenczné Teleky Éva eredményeit számos díj is igazolja

Fotó: Mészáros János

Mindig úgy léptem be a csoportszoba ajtaján, hogy a gyerekek minden napja legyen emlékezetes, tapasztaljanak valami újat. Elsődleges célként tűztem ki, hogy a személyiségfejlődés lépcsőin végigvezetve, az óvodások „énerős, belső önirányítással működő’’ felnőttekké válhassanak – emlékezett vissza pedagógiai munkájának kezdeteire Ferenczné Teleky Éva. 

A rendszerváltás idején rövid időre maga mögött hagyta az óvoda gyermekzsivajjal teli légkörét, és a hivatalban óvodai referensként dolgozott, ahol a működés másik oldalával is megismerkedhetett. 

– Biztos voltam benne, hogy visszatérek még az óvodákba, néhány év múlva intézményvezető, majd a négy óvodaigazgatóság egyikének vezetője lettem. Jól kipróbált pedagógiai eljárásokból közös értékeket, közös nevelési filozófiát hoztunk létre. A kollégák többletkompetenciái, a tagintézmények előnyös különbözőségei érvényesülni tudtak – magyarázta. 

Elmondása szerint a 2000-es évek derekán egy komplex folyamat indult el a városban. A megyeszékhely oktatási rendszerének példaértékű minősége országos szinten is unikálisnak számított. Az átalakulásban rejlő megújulási lehetőséget tartotta szem előtt, a Szolnok Városi Óvodák hatékony működését megalapozó rendszer kidolgozására második gyermekeként gondol. 

Életem szakmai csúcsának tekintem azt az időszakot, mikor az óvodai nevelés mellett alapfeladatunk volt az egységes pedagógiai szakszolgálat működtetése. Nagyobb létszámú, széles körű szakmai kompetenciával bíró fejlesztő szakcsoporttal dolgoztunk együtt a gyerekekért

– elevenítette fel.

 És bár azóta ez a rendszer ismét megváltozott, úgy véli, a fejlesztésben számtalan lehetőség rejlik. A megoldást abban látja, ha az óvodai nevelés preferáltabbá válna: a feltételrendszer erősödne mind személyi, mind tárgyi vonatkozásban. 

Ferenczné Teleky Éva számos városi és állami kitüntetést vehetett már át pályája során. 

A Prima-jelölésre azért tekint különlegesként, mert ez az elismerés a megyében élők támogatását is tükrözi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában