Frissítve/Jászkunság

2022.07.11. 14:08

Szinte minden doboz elfogy: naponta kapnak meleg ebédet a rászoruló lurkók

Idén nyáron is biztosítja a szolnoki önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést, a megyeszékhelyen öt helyszínen osztják az ebédet egészen augusztus végéig. A megye számos településén szintén kapnak ebédet a rászoruló gyermekek.

Munkatársainktól

Bolognai spagetti sajttal. Hétfőn ezt a finomságot rejtették a dobozok Fotó: Mészáros János

Bolognai spagetti sajttal. Hétfőn ezt a finomságot rejtették a dobozok, melyeket a szolnoki önkormányzat illetékesei osztottak a gyerekeknek. A Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolában is sorra érkeztek a gyerekek és szüleik, hogy átvegyék a szünidei ellátás aznapi adagját. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Györfi Mihály alpolgármester és Molnár Iván, a térség önkormányzati képviselője beszélt a részletekről.

– Az önkormányzat hosszú idő óta, törvényi kötelezettségének is megfelelően biztosítja a nyári szünetre a halmozottan hátrányos gyermekek, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes étkeztetését. 

Hatszázan lennének jogosultak, ők mindannyian értesítést kaptak, s eddig nagyjából kétszáz gyermekre vonatkozóan küldték vissza a szülők a nyilatkozatokat.

– A mai napi nyilvántartása szerint százkilencvennégy gyermek kap ebédet a városban – mondta el Györfi Mihály. 

Győrfi Mihály alpolgármester (balra) és Molnár Iván önkormányzati képviselő beszélt a részletekről Fotó: Mészáros János

Az alpolgármester hozzátette, öt helyszínen lehet átvenni a meleg ételt. 

– Úgy alakítottuk ki a struktúrát, hogy minden városrészben elérhető legyen ez a lehetőség – tette hozzá. Eszerint a Fiumei úti iskola konyháján, a Zöld Ház aulájában, a Liget úti iskolában, a szandaszőlősi iskola konyháján, valamint a Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolában jelölték ki az átvevő pontokat.

– Itt a napi adagok csaknem felét osztjuk ki, ami jól mutatja, hogy sok rászoruló család él a környéken – mondta el Molnár Iván. – A korábbi évekhez pozitív változás, hogy az igénylők szinte kivétel nélkül elviszik az ebédet. 

Korábban nagyon sok adag itt maradt, most alig egy-kettő doboz a maradék.

– Ez jó, s bizonyítja, hogy igenis szükség van erre a kezdeményezésre – tette hozzá a képviselő.

A nyári gyermekétkeztetésre egyébként folyamatosan lehet jelentkezni. Aki jogosult rá, még ezután is igényelheti, ugyanis egészen augusztus harmincegyedikéig minden nap osztanak ebédet jogosult a rászoruló gyerekeknek.

A megyében számos településen működik a hasonló rendszer. Nagykörűben például negyvenhat gyermeknek biztosítanak a szünetben étkezést.

– Ez a szám még emelkedik majd augusztus elsejétől, amikor az óvoda és bölcsőde is bezárja kapuit egy időre – tudtuk meg Barkó Bernadettől. Az önkormányzat szociális és hatósági ügyintézője hozzátette, hogy közös önkormányzati hivatalként a településről biztosítanak Csataszögre és Hunyadfalvára is ételt a gyerekeknek. 

Csataszögön tizenhatan, Hunyadfalván pedig kilencen részesülnek naponta egy tál meleg ételben.

– A nagykörűi gyerekek és szüleik pedig az önkormányzattal szerződésben lévő vendéglátóhelyen vehetik át az ételt – tette hozzá Barkó Bernadett.

Cibakházán naponta közel száz rászoruló gyermeknek igényelnek az iskolai, óvodai és bölcsődei szünetekben étkezést. A szükséges dokumentumokat, nyomtatványokat a szülőnek kellett kitölteni. Ebben a család-, és gyermekjóléti szolgálat munkatársai segítettek. A készételt napi rendszerességgel ételhordó edényről gondoskodva, fél tizenegy és fél kettő között a Posta iskolában személyesen, vagy írásbeli meghatalmazottja útján lehet átvenni.

– Ez a száz fő körüli létszám a tavalyihoz képest hasonló, évről évre a korosztályok alakulnak csak. Tiszainokán huszonnégy gyermeknek igényelték a szülők meleg ételt, közülük hét óvodás és tizenhét iskolás van – tájékoztatta hírportálunkat Török István, a két település jegyzője.

Jászkiséren 110 fő tizennyolc éven aluli hátrányos helyzetű fiatal részesül nyári gyermekétkeztetésben, valamint 14 bölcsődés kap napi egyszeri meleg ételt, melyet a napközi konyha ablakánál vehetnek át – tudtuk meg Lukácsi Györgytől. A város polgármestere hozzátette napi szinten emelkedik a gyermekétkeztetést igénylők száma. Ezenfelül az Erzsébet táborban több mint 50 fiatal vesz részt.

Tiszabőn minden család él a lehetőséggel

A halmozottan hátrányos helyzetű Tiszabőn idén összesen hétszáztizenhét fő számára igényelték nyárra az egy tál meleg ételt. Ez azt jelenti, hogy az óvodások kivételével – akik naponta az intézményben ebédelnek– minden gyermek számára biztosított az ennivaló, melyet a helyi családsegítő épületében vehetnek át a szülők.

– Hullámzó az, hogy mennyien élnek naponta ezzel a lehetőséggel. A tapasztalat azt mutatja, hogy hónap közepéig kevesebben veszik át az ebédet, majd később, amikor már a pénztárca is apad, szinte mindenki sorban áll a meleg ételért – válaszolta kérdésünkre Süvegesné Bakondi Mária, a polgármesteri hivatal gazdasági vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában