Jászkunság

2022.07.06. 06:55

Rejtély: leakciózták a kolbászt, ami utána többe került

A fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten figyel a kettős ártájékoztatásra is.

Rimóczi Ágnes

Olvasónk képet is készített az árcédulákról Beküldött fotó

– Többszöri nekifutásra sem sikerült rájönnöm, hogy „jön ki a matek”. Álltam a bolt hűtőpultja előtt, fogtam azt a kolbászt, mely huszonöt százalékos leértékelés után az eredeti árnál többe került. Hogy is van ez? – írta egy vásárló a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében. A meghökkentő akcióról fotót is készített, melyen jól látható a felülírt ár. 

Az eset kapcsán felmerült, hogy ilyen esetben hová fordulhat panaszával a fogyasztó. A kérdésekre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályától kaptunk választ. 

– Mivel a fogyasztók jelentős része különböző akciókhoz köti a vásárlásait, a Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt figyelmet fordít az akciós ár feltüntetésének ellenőrzésére, illetve a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kettős ártájékoztatásra. 

A jelenlegi szabályozás szerint több eladási ár feltüntetése esetén akkor valósít meg jogsértést a vállalkozás, ha a magasabb áron értékesíti a terméket.

– A hatóság tapasztalata alapján ezek általában egyedi esetek, nem tudatos megtévesztések, hanem emberi mulasztás következményei – áll a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal válaszában. 

A hatóság szakemberei azt javasolják, hogy ha a vásárló mégis valós jogsértést tapasztal, meg kell próbálnia a helyszínen rendezni az ügyet. Ha ez nem sikerül, akkor a panaszbejelentést a vállalkozásnak nyilvántartásba kell vennie, ki kell vizsgálnia, s annak eredményéről a panasz kézhezvételétől számított legkésőbb 30 napon belül írásban tájékoztatnia kell a fogyasztót. 

– A Fogyasztóvédelmi Hatóság a panaszkezeléssel kapcsolatos hiányosságok esetén jogosult eljárni, vagyis, ha a fogyasztó harminc napot követően sem kap választ, illetve akkor, ha az elutasító válaszlevélben nyújtott tájékoztatás nem teljes körű.

Ekkor a hatósághoz el kell küldeni a panasz leírását, igazolásul a vállalkozásnak címzett panaszlevelet, az annak feladását igazoló feladóvevényt, vagy a panaszbejelentésről kapott elektronikus visszaigazolást, illetve ha személyesen tesz panaszt, akkor a vásárlók könyvébe tett bejegyzésének másolatát. 

– Ezek után indulhat meg a fogyasztóvédelmi eljárás – részletezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában