Honvédelem

2022.07.05. 19:55

Sikeres vizsgát tettek a jövő katonai pilótái Szolnokon

A szakmai elméleti és gyakorlati repülőkiképzés a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison zajlott.

Szoljon.hu

Fotó: honvedelem.hu

Még 2017 novemberében jelentették be, hogy két évtizedes kihagyás után újraindul a hazai pilótaképzés a 2018/19-es tanévtől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A szakmai elméleti és gyakorlati repülőkiképzés a szolnoki Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison zajlott – számolt be a hírről a Honvédelem.hu szakportál.

A Magyar Honvédség képességszintjének fokozása szempontjából, illetve a repülő-hajózókat érintő generációs szakadék kezelése miatt kiemelt jelentőséggel bírt az, hogy újrainduljon a pilótaképzés – emelte ki a szakportál beszámolója. Így az új kiképzési formában mára a Magyar Honvédség légi járművein hazai oktatók bevonásával folyik az EASA- és a NATO-normáknak is megfelelő hallgatói képzés. 

A negyedéves honvédtisztjelöltek most jutottak arra a szintre, hogy abszolválják államvizsgájukat – más, civil szakokkal ellentétben azonban nekik erre nemcsak az osztályteremben, hanem élesben, repülők és helikopterek pilótaüléseiben is sort kellett keríteniük.

Fotó: honvedelem.hu

Ennek megfelelően tizenhárom negyedéves honvéd tisztjelölt tett sikeres államvizsgát a MH 86. Szolnok Helikopter Bázison H145M helikopteren, illetve Zlin-143LSi és Zlin-242L kiképző repülőgépeken.

És hogy nehéz volt-e a számonkérés? A szakportál beszámolója szerint a hallgatók úgy vélték, hogy a képzés teljesítéséhez motivációra, kitartásra, elkötelezettségre és nem utolsó sorban hivatástudatra volt szükség, ezek nélkül ugyanis nem lehet ezen a nagyon szép és rendkívül felelősségteljes pályán boldogulni, ez mind szükséges a rengeteg tanulás mellett ahhoz, hogy valaki sikeres és professzionális pilótává váljon.

Fotó: honvedelem.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában