Jászkunság

2022.07.19. 06:55

Sok kellemetlenségtől megóv a jól összekészített „úti patika”

Mindenki szeretné pihenéssel tölteni a nyári szabadságát, viszont egy kisebb betegség vagy sérülés hamar beárnyékolhatja az önfeledt szórakozást, ha az utazót mindez felkészületlenül éri. Szőkéné Székely Erzsébet szolnoki védőnő segítségével annak jártunk utána, mit érdemes bepakolni indulás előtt az „úti patikába”.

P. Pusztai Nóra

Jól különítsük el az „úti patika” elemeit, hogy szükség esetén a megfelelő gyógyszerek azonnal kéznél legyenek Fotó: Shutterstock

Már az úti cél is meghatározza, hogy milyen gyógyszereket és egyéb eszközöket érdemes összepakolni az indulás előtt. Az egzotikus nyaralásoknál a szervezéskor fontos tájékozódni előre a szükséges oltásokról, illetve, hogy milyen betegségekre lehet számítani.

– A tajkártya mindenképpen legyen nálunk, a sürgősségi ellátást legtöbb helyen még külföldön is elvégzik, de azért a baleset- és betegbiztosítás megkötése is elengedhetetlen – kezdte Szőkéné Székely Erzsébet szolnoki védőnő.

A szakember azt tanácsolja, hogy a poggyászban jól különítsük el az „úti patika” elemeit, hogy szükség esetén a megfelelő gyógyszerek azonnal kéznél legyenek.

– A lázmérő nagyon fontos, de olló és csipesz is legyen nálunk. Ez utóbbi egy tüske eltávolításánál vagy kullancscsípés esetén jó szolgálatot tehet – sorolta az eszközöket, majd áttért a különféle szerekre. – Kéz- és sebfertőtlenítő ugyanúgy szükséges, mint a sebtapasz vagy a steril gézlap – tette hozzá.

A nyári időszakban, főleg a tengerparti kikapcsolódások esetén a napszúrás és -égés igen gyakran előfordul.

Bár számtalan fórumon elhangzik, de ügyelni kell rá, hogy 10–16 között ne tartózkodjunk kint, a kisgyermekekre még a félárnyékos hely is veszélyes lehet.

– A kalap annál a korosztálynál talán még fontosabb, melynek a kutacsa még nyitott. A naptejből az ötven faktorosat, kifejezetten a gyermekeknek fejlesztett változatot válasszuk, használatát kétóránként ismételni kell. Ha mégis megtörténik a baj, legyen nálunk spray vagy gél, ami hűsít, a hólyagos bőrt hideg vízzel érdemes frissíteni, és ha szükséges, gyermekorvoshoz kell fordulni – fejtette ki.

A láz- és fájdalomcsillapítók közül lehetőleg két különböző hatóanyagú kerüljön a csomagba, ezeket a kúpokkal együtt hűtőtáskában érdemes utaztatni.

– Az állandóan szedett gyógyszereket sem szabad otthon felejteni, előforduló fulladásos köhögés esetén például a hörgőtágító kúp jó, ha kéznél van. Az inzulinos gyermeknél lehetőség szerint ne annyi adagot készítsünk, ami éppen elég, hanem legyen némiképp túlszámolva, minden eshetőségre felkészülve – emelte ki. 

Allergiára, csípésekre, napégésre antihisztamin-készít­mény javasolt, míg nátha és orrdugulás ellen sóoldat. Az sem baj, ha a torokfertőtlenítő is velünk utazik. A horzsolások hámosító krémekkel könnyen kezelhetőek. 

Az utazási betegségek ellen számtalan szert ajánlanak a gyógyszerészek, emellett egy zacskó bekészítése sem hátrány.

– A gondozottaim többsége éjszaka indul útnak a gyerekekkel, így akár hét-nyolc órás utat is könnyebben átvészelnek a legkisebbek. Azért a pihenők beiktatása a felnőttek számára is legalább ugyanolyan fontos – magyarázta Szőkéné Székely Erzsébet. 

Érdemes szakemberrel egyeztetni

A gyógyszereket mindig a gyermekek elől elzárva kell tartani, ha más utasítás nem szerepel, akkor száraz, hűvös helyen, fénytől védve, amennyiben szükséges, hűtőtáskában. 

– Érdemes a gyermekorvossal is egyeztetni az utazás előtt, ő tud felírni receptköteles gyógyszereket, amiket szükség esetén ki lehet váltani, ilyen például a szemcsepp. Egy szemgyulladás ugyanis igen kellemetlen, megnehezíti az önfeledt szórakozást – fogalmazott Szőkéné Székely Erzsébet szolnoki védőnő, aki szerint arra is oda kell figyelni, hogy bizonyos gyógyszerek hőérzékenységet okozhatnak, így használat előtt a betegtájékoztatót érdemes átolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában