Fejlesztés

2022.07.08. 13:36

Szabadidős övezetté varázsolják az abonyi Mikes-tó környékét

Jelentős fejlesztések színtere az abonyi Mikes-tó és környéke, ahol kerékpáros pumpapályát és futókört is építenek. A helyszínen zajló munkálatokról és az épülő szabadidős létesítményekről a városháza adott tájékoztatást.

Hartai Gergely

A város és a kivitelező képviselői a napokban helyszíni egyeztetést tartottak Fotó: Abony sajtó

– Az elmúlt hónapokban az abonyi önkormányzat több fejlesztésre nyert pályázati forrást, melyek a Mikes-tó szabadidős övezetének további fejlesztését szolgálják. A terület most is közkedvelt a helyiek körében, sokan járnak a tó partjára futni, kerékpározni – tájékoztatta hírportálunkat a városháza sajtóreferense. 

Lőrinczy Veronika közölte: az önkormányzat az új beruházások segítségével még vonzóbbá tenné a tó környezetét. Éppen ezért a helyszínen kerékpáros pumpapálya, játszótér, szabadtéri kondipark, valamint futókör épül. 

Mint megtudtuk: a kormány a tavalyi év végén döntött arról, hogy Abony több fejlesztési programját is támogatja. Ebben kapott helyet a Mikes-tó környezetének fejlesztése. Ezenkívül a település sikerrel pályázott az országos futópálya-építési programra is.

– Június elején megkezdődött a szabadtéri kondipark és a játszótér építése. Az elemek a helyükre kerültek, hamarosan birtokba vehetik azokat a kicsik és nagyok. A cél egy modern és biztonságos elemekkel felszerelt játszótér kialakítása a gyermekek számára, valamint a felnőtt lakosság szabadidős tevékenységét segítve egy szabadtéri edzőpálya létesítése – emlékeztetett a szóvivő. 

Fotó: Abony sajtó

Lőrinczy Veronika hozzátette: július 4-kén elkezdődött egy úgynevezett „Pump-track pálya”, azaz egy különleges biciklipálya kivitelezése. A munkálatok várhatóan szeptember végéig tartanak majd, a fejlesztés összköltsége mintegy 27 millió forintot tesz ki. 

– Július 6-án a Mikes-tó körüli futókör kivitelezési munkálataival kapcsolatos vállalkozási szerződést is aláírják a felek. 

Összesen 1005 méter hosszban, 1,6 méter szélességben, gumiborítással készülhet el az új pálya, mely a jelenlegi sétány belső részének vonalát követve létesülhet még ezen a nyáron

– részletezte a további beruházásokat a referens. 

A sportlétesítmény nem csupán a rendszeres testedzést végzőknek biztosít kiváló sportolási lehetőséget, hanem a sportegyesületek, valamint az iskolások számára is a testnevelésórák alkalmával. Az Országos Futópálya Építési Program pályázaton 35,5 millió forint támogatást kapott a település. A helyi futópálya tervezői becslés szerinti költsége 80,3 millió forint, melyből 35,5 milliót nyert el a város. Így 44,8 millió forint önerőt kell biztosítani a projekt megvalósításához. 

– Mindent egybevetve tehát több mint százmillió forintos szabadidős célú fejlesztést hajt végre az önkormányzat a Mikes-tónál – összegezte a számokat a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában