Ellentét

2022.07.07. 11:25

Továbbra is kritikus Túrkeve vízellátása

A polgármester félrevezetőnek tartja a TRV Zrt. magyarázkodását az ivóvízellátási gondokkal kapcsolatban.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Vízhiánnyal küzdenek, ezért korlátozást rendeltek el Túrkevén. A napokban számoltunk be hírportálunkon a településen ismét fellépő vízellátási problémákról. Korábbi cikkünkben a vízszolgáltató illetékeseitől kértünk állásfoglalást a helyzetről, mellyel kapcsolatban Sallai R. Benedek polgármester a következőképpen reagált.

A polgármester félrevezetőnek tartja a TRV Zrt. magyarázkodását az ivóvízellátási gondokkal kapcsolatban.

– Kijelenthető, hogy a város ivóvízbázisának forrása az elmúlt hat évben (a TRV Zrt. üzemeltetése alatt) közel fele mértékű vízhozamra csökkent. A problémák alapja tehát egyértelműen a konkrét vízhiány, ami a nem szakszerűen fenntartott kutak és a nem szakszerűen üzemeltetett vízrendszer működéséből adódik – hangsúlyozta Sallai R. Benedek.

A városvezető szerint nem igaz, hogy az önkormányzat a szolgáltató többszöri szakmai ellenvetése ellenére bontotta el a víztornyot.

A víztorony sok éve problémás volt, bontását a TRV Zrt. kezdeményezte, a víztorony nélküli üzemeltetésre kötelezettséget vállalt 2026. május 31-ig, amiről hatósági igazolás is tanúskodik

– emelte ki. 

Hozzátette: a TRV Zrt. biztonságos üzemeltetést ígért, miközben maguk is belátják: nem a víztorony hiánya a problémák forrása, hanem az elégtelen mennyiségű vízhozam, ezért javasolja maga a TRV Zrt. is a víztoronyállítás helyett a mielőbbi kút fúrását.

Sallai R. Benedek közösségi oldalán közzétette azokat a dokumentumokat, melyek igazolják, hogy a víztorony műszaki állapota hosszú évek óta rossz volt, és annak bontása műszaki szakvéleményeken alapult. Mint ahogy közzétette annak igazolását is, hogy a TRV Zrt. üzemelése alatt miként csökkent a város kútjainak vízhozama – álláspontja alapján – a hibás üzemeltetés következményeként. A polgármester elmondása szerint a városban továbbra is kritikus a vízellátás, vélhetően több száz lakás esetében jelentkezik súlyos vízhiány, és ennek felelőssége nem hárítható másra, mint az üzemeltetőre, akinek sárga csekkjeit a lakosság rendre befizeti, de a befizetett díjakért nem kap megfelelő minőségű szolgáltatást.

– Azzal egyetértek, hogy, amint azt a szolgáltató illetékese nyilatkozta, az ellátásbiztonság feltételeinek biztosítása a tulajdonos, azaz az önkormányzat feladata, az ellátásbiztonság fenntartása pedig az üzemeltető kötelezettsége. Ám a fő problémát abban látom, hogy a TRV Zrt. pont ezen nyilatkozatának nem tesz eleget súlyos szerződésszegést megvalósítva – tette hozzá a városvezető.

Kútrekonstrukció jelentheti a megoldást 

A képviselő-testület rendkívüli ülésen tárgyalta a városi vízhiány problémáját, és az ülésen döntés született egy azonnali kútrekonstrukciós beruházás megrendeléséről, melyhez a kormány 25 millió forint céltámogatást biztosított.

– A kútrekonstrukció mellett egy további ivókút fúrása és a jelenlegi víztorony nélküli rendszerről újból a víztorony biztosította szolgáltatás kiépítése indokolt. Az ehhez szükséges vízjogi létesítési engedélyekkel az önkormányzat már rendelkezik, a térség országgyűlési képviselője, F. Kovács Sándor pedig ígérete szerint közbenjár a probléma kezelése ügyében – tudtuk meg Sallai R. Benedektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában