Felsőoktatás

2022.07.22. 19:55

Zömmel levelező képzésen tanulnak majd az elsőéves hallgatók a Szolnok Campuson

Idén is a felvi.hu honlapon keresztül lehetett jelentkezni a főiskolákra és egyetemekre. A végzős diákok és továbbtanulni vágyók izgatottan várták a ponthatárokat, melyeket csütörtökön este hirdettek ki. A jelentkezők SMS-ben is értesítést kaptak arról, hogy hová vették fel őket.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció / MW archív

Az előző évhez hasonló létszámban vettek fel hallgatókat az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusának képzéseire.

– Összesen 159-en kezdhetik meg tanulmányaikat nálunk, ehhez várjuk még a pótfelvételi eljárásban bekerült hallgatókat, az eljárásra július 26 és augusztus 5 között jelentkezhetnek a diákok. Minden szakunkra hirdetünk pótfelvételit. Ami nagyon jó hír a felvételizőknek, hogy államilag finanszírozott képzésre – csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító, gyógypedagógia szakokra – is lehet jelentkezni – tájékoztatta lapunkat dr. Varró Bernadett, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campus oktatási és kutatási főigazgatója.

A tavalyihoz hasonlóan idén is a nappali és levelező rendszerben egyaránt végezhető gyógypedagógia (59 fő) és az óvodapedagógus (28 fő) szakok bizonyultak a legnépszerűbbnek, a felvételhez legalább 280 pontot kellett elérni a jelentkezőknek. Ugyanez a pontszám elegendőnek bizonyult azoknak is, akik csecsemő- és kisgyermeknevelő (10 fő) vagy éppen a tanító szakot (26 fő) jelölték meg. 

Az állami támogatású formában közösségszervezést tanulni vágyók ponthatárát 320-nál húzták meg, önköltségesen pedig legalább 280 pont jelentette a belépőt, kilencen kezdhetik meg tanulmányaikat ezen a szakon szeptemberben. A mesterképzések közül szociálpedagógia szakot indítottak Jászberényben, ahova tizen nyertek felvételt a szükséges 74 ponttal. A felsőoktatási szakképzés programtervező informatikus képzésre tizenkilenc diákot vettek fel.

Szeptembertől több mint hatezer-ötszázan kezdhetik meg tanulmányaikat a Debreceni Egyetem magyar nyelvű képzésein. A pótfelvételi után ez a létszám várhatóan megközelíti majd a tízezret.

Kiegyensúlyozott felvételi eredményről beszélhetünk, amely a várakozásainknak és az egyetem kapacitásának is megfelel 

– hangsúlyozta a Debrecenben tartott tegnap délelőtti sajtótájékoztatón Bartha Elek. Az oktatási rektorhelyettes elmondta azt is, hogy az egyes szakokra bejutottak felkészültségének javulását tükrözi az, hogy a hallgatók a felvételi ponthatároknál magasabb átlagpontokkal jutottak be szinte minden meghirdetett szakra.

A legtöbb hallgatót a Gazdaságtudományi Karra vették fel (1385 fő), melynek képzései a Szolnok Campuson is elérhetőek. A legtöbb szakot levelező rendszerben végezhetik a diákok a jászkunsági megyeszékhelyen. Az állami támogatású kereskedelem és marketing képzésre való felvételhez 400 pontra volt szükség, míg ugyanezen szak önköltséges formájához már 299 pont elegendőnek bizonyult. A logisztikai irányú kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés felvételi határát 254 pontnál húzták meg, állami és önköltséges finanszírozási formában egyaránt. A turizmus-vendéglátás, valamint pénzügy és számvitel szakokról és egyéb felsőoktatási szakképzésekről egyelőre nincs információ.

Tavaly óta a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara is különböző szakokat hirdet Szolnokon. Védőnők és ápolók is levelező rendszerben tanulhatnak szeptembertől a campuson, ehhez mindössze 280 pontot kellett összegyűjteni.

A Népegészségügyi Kar levelező rendszerű állami és önköltséges dietetikus képzésére 319 ponttal lehetett bejutni. A Szolnok Campuson a felvi.hu tájékoztatása alapján a gyógytornászok tanulhatnak nappali rendszerben, ők legalább 286 pont megszerzésével vallhatják magukat egyetemistának. A mesterképzések közül egészségügyi menedzsereket képeznek a Tiszaligetben, az ő esetükben 90 pont volt a határ.

A pótfelvételi ponthatárait előreláthatólag augusztus 24-én hirdetik ki. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is van lehetőség jogorvoslati kereset benyújtására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában