Galériával

2022.08.23. 13:56

A Liliomfi bemutatójával kezdi az évadot a Szigligeti Színház

Társulati üléssel és próbákkal nyitotta meg az idei évadot a Szolnoki Szigligeti Színház kedden délelőtt. A tiszaparti teátrum idén hat nagyszínpadi bemutatóval, köztük öt bérletes előadással, és számos vendégművésszel várja a közönséget, immár a megújult, és korszerűsített színházépületben.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

Társulati üléssel és próbákkal nyitotta meg az idei évadot a Szolnoki Szigligeti Színház kedden délelőtt. A tiszaparti teátrum idén hat nagyszínpadi bemutatóval, köztük öt bérletes előadással, és számos vendégművésszel várja a közönséget, immár a megújult, és korszerűsített színházépületben. 

– Több, mint hatezren újították meg korábbi bérletüket, az újak árusítása pedig még csak most kezdődik, és egészen szeptember huszonharmadikáig tart. Vagyis a következő évad nézőszáma a tavalyihoz hasonlóan kiemelkedő lehet – jelentette be a Szigligeti Színház keddi évadnyitó ülésén Barabás Botond igazgató. Mint az az eseményen elhangzott, hat nagyszínpadi bemutatóval várja közönségét a társulat a 2022/23-as évadban. 

Színházunk megújult, gyönyörű épülete a névadó, Szigligeti Ede leghíresebb remekműmével, a Liliomfi című komédiával nyitja meg kapuit szeptember huszonharmadikán.

– Az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója. Az évad második bemutatója David Saidler, A király beszéde című szellemes, elegáns, humorban gazdag színműve lesz. Az előadást a fiatal Dicső Dániel állítja színpadra, aki filmrendezőnek tanult, de már jelentős színházi sikereket mondhat magáénak. A készülő előadást a kort megidéző dokumentumfilm-részletekkel teszi gazdagabbá. Ezt januárban Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusoperájának bemutatója követi, melyet a Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész, Eszenyi Enikő rendezésében láthatnak majd a nézők. A negyedik nagyszínpadi bemutatót, az Egy lócsiszár virágvasárnapját, Csiszár Imre viszi színpadra. Legvégül Moliére A fösvény című színdarabot láthatja közönségünk Mucsi Zoltán főszereplésével, Szabó Máté rendezésében, akit a szolnoki közönség régebbi rendezéseiről, például A szecsuáni jólélek, vagy a Sose halunk meg című darabokból is ismerhet – mondta a nagyszínpadi előadásokról az igazgató. 

Hozzátette, mindeközben a gyermekeket várja majd bérleten kívül az Ágacska című zenés mesedarab, melyet Márkó Eszter állít színpadra. 

A Szín-Mű-Helyben egy bemutatóval készül a társulat, mégpedig a New York-i komédiával, Szurdi Miklós rendezésében. Műsoron marad az Antigoné, az Őszi szonáta, Az öldöklés istene, újra műsorra tűzik a Névtelenül című monodrámát, illetve a Déryné program keretében a Bakaruhában című előadást is láthatja még a közönség. 

Mint azt a teátrum vezetője elmondta, idén először a Szigligeti is bemutatkozik a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon, melyre Az öldöklés istene című darabot viszik. A tavaly nagy sikerrel futó Sirály pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon vendégeskedik szeptember tizedikén.

Az eseményen Szalay Ferenc polgármester köszöntötte a színház dolgozóit. Mint elmondta, biztos abban, hogy a színvonal száztíz százalékos lesz annak ellenére, hogy az elkövetkezendő időszak rendkívüli terheket ró majd a művésztársadalomra is. És annak ellenére is, hogy a teátrumnak a takarékosságot szem előtt tartva kell megbízhatóan, de mégis kimagasló módon üzemelnie. Hozzátette, ehhez a város minden tőle telhető segítséget megad majd. 

A társulati ülést követően azonnal elkezdődött a művészi munka is, a Liliomfi és az Ágacska olvasópróbáival. 

Fiatal társulati tagok, vendégművészek színesítik az évadot 

A keddi évadnyitó társulati ülésen köszöntötték a már ötvenedik, illetve negyvenedik évadot kezdő munkatársakat, illetve az új társulati tagokat is. 

– Az új évadtól vendégeket és új társulati tagokat is köszönthetünk. Vendégművészként Mucsi Zoltánt, Kaszás Mihályt, Csákvári Krisztiánt, Biró Pannát, és Hajdu Tamás Miklóst várjuk színházunkba. Új társulati tagokkal is bővültünk, Cseke Lilla Csenge és Polgár Kristóf személyében – sorolta az eseményen Barabás Botond színházigazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában