Galériával

2022.08.20. 15:45

A névadó olimpiai bajnok jelenlétében adták át az abonyi birkózócsarnokot

Kevesebb mint egy év alatt készült el a Varga János Birkózócsarnok Abonyban. A létesítmény a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola udvarán kapott helyett. Az ünnepélyes átadót augusztus 20-ára időzítették. A szombat délelőtti rendezvényen vastaps köszöntötte az olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózólegendát, a város díszpolgárát, a névadó Varga Jánost.

P. Pusztai Nóra

Ünnepélyes szalagátvágás

Fotó: Kiss János

Bár az időjárás némileg átírta az eredeti forgatókönyvet, de így is megtartották a Varga János Birkózócsarnok átadóját.

Pető Zsolt polgármester egy kedves és tanulságos történettel kezdte köszöntőjét, miszerint az adott feladatot sokan, sokféleképpen értékelik. Érdemes viszont olyan célt választani, ami értelmet ad a mindennapok fáradozásainak.

Hat évvel ezelőtt fogalmazódott meg a birkózócsarnok építésének gondolata. A létesítmény a múlt eredményei előtt tiszteleg, és lehetővé teszi a jövő nemzedék támogatását

  – fogalmazott. 

Hozzátette: mindössze háromszáztizenhat napja, 2021. októberében tették le az alapkövet.

– Nemcsak egy épület, hanem az álmaink megvalósításának a helyszíne – emelte ki.

A birkózócsarnok büszkén viseli a város díszpolgárának, Abony szülöttének, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Varga Jánosnak a nevét.

– Úgy hiszem, számos sikeres sportoló otthona lehet ez az épület, ami nem egyszerűen beton és tégla, hanem esély a fiatalok számára. Közös munkával elért csoda, a birkózók szentélye – vélekedett Pető Zsolt.

Földi László térségi országgyűlési képviselő kijelentette: aki a sportba fektet, az a jövőbe fektet.

– Nem is találhattunk volna méltóbb napot az átadóra, mint az államalapításunk ünnepe. A gyermekek fejlődését szolgálják majd a csarnok nyújtotta lehetőségek – hangsúlyozta.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

– Úgy hozta a sors, hogy bent az iskolában tarthatjuk az ünnepet, ami jól mutatja, hogy a magyar közoktatás és kultúra mennyire összefügg a sporttal. A Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola udvarán megépült csarnok nemcsak edzések, hanem testnevelés órák helyszíne is lesz – ecsetelte majd rátért a sportághoz kapcsolódó fejlesztésekre.

– Az elmúlt nyolc évben 3,7 milliárd forint kormányzati támogatásából tíz csarnok épülhetett meg, felújításra 600 millió forintot költhettek. Az abonyi Varga János Birkózócsarnok 204 millió forint állami támogatásból és 31 millió forint önkormányzati önerőből épült – ismertette a számokat.

– Olyan időszakban, amikor a háborús infláció és az energiaválság miatt veszélybe kerültek a fejlesztések, komoly eredmény, hogy kevesebb mint egy év alatt elkészült a csarnok – húzta alá Németh Szilárd.

A megnyitót a helyiek mellett határon túliak műsora is színesítette. Az ünnepséget követően az iskola aulájából a csarnok bejáratához vonultak a résztvevők, ahol leleplezték a névadó Varga János szobrát. Majd az érdeklődők körbe is járhatták az épületet.

Nagyobb területen edzhetnek a birkózók

– Nehéz szavakat találni, széleskörű összefogás és hosszú, kitartó munka után jutottunk idáig, hogy valóra válhatott régi vágyunk – mondta az ünnepélyes átadón Lőrinczy László, az Abonyi Birkózó Club elnöke.

Az edzésekre ezután nagyobb szőnyegen nyílik lehetőség, ami a szakemberek szerint hatékonyabb munkát is eredményez.

– Célunk, hogy a birkózás minél több fiatal számára elérhetővé váljon, nagy bajnokok születhessenek a csarnok falai között – utalt a következő esztendőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában