Galériával

2022.08.31. 15:37

A városi tanévnyitón avatták fel a szolnoki iskola új sportcsarnokát

Az iskola új sportcsarnokát is felavatták szerdán a Szolnok Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskolában megtartott városi tanévnyitó ünnepségen.

Kovács Berta

Fotó: Nagy Balázs

Az új sportcsarnokban megtartott rendezvényen Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: a kormány kiemelt feladatának tekinti a tudásalapú, versenyképes gazdaság működésének támogatását, folyamatos erősítését. Ezért a gazdaság folyamatos és lendületes növekedését segítő, fenntartó lépésekkel párhuzamosan a szakképzés fejlesztését is elindította.

A szakképzési rendszer az átalakítását követően sokoldalúbbá, rugalmasabbá vált, megjelentek az új képzési formák, korábban nem létező alternatív oktatás került a szakképzésbe

 – emelte ki. 

Hozzátette: idén indítják el a  kreatív, a pedagógiai és az okleveles technikumokat.

 A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy egyre több tanuló vesz részt a szakképzésben.

– Mindezt segítette az általános tanulói ösztöndíjrendszer is, az elmúlt tanévben mintegy száztízezer tanuló részesült ilyen ösztöndíjban. A tanulói többletjuttatások, az ösztöndíj, az egyszeri pályakezdési juttatás, illetve duális képzés esetén a tanulót megillető szakképzési munkabér mind-mind egyértelműen tovább növelik a szakképzés vonzerejét, javítják a tanulók tanulmányi eredményét – tette hozzá Pölöskei Gáborné. Szerinte ehhez elengedhetetlen az oktatók nyitottsága az új rendszer, módszer felé.

Arra is kitért, hogy a szakképzési centrumok a kamarával egységben képesek a helyi munkaerőpiac igényeinek felmérésére és az iskolák a változásokhoz igazodó, arra reagáló rugalmas képzések indítására. A helyi gazdasági szereplőkkel együttműködve, válaszokat tudnak találni a környezeti kihívásokra, melyekből sajnos a következő időszakban egyre több lesz. 

– A Szolnoki Szakképzési Centrum mindig nyitott volt a kihívásokra gyorsan reagálni és válaszokat keresni a jövő szakembereinek képzése során. Ezt támogatja a csaknem négyszáz, a képzésbe már eddig is bekapcsolódott gazdasági partner – méltatta a szakképzési centrumot a helyettes államtitkár.

Hangsúlyozta: a  szakképzés kulcsszerepet játszik abban, hogy a tanulók, a fiatalok számára versenyképes végzettséget adjanak. A szakképzés az átalakítással és együtt munkálkodással tényleges karriert nyújt a belépő felnőttek és a fiatalok számára is, majd hozzátette: a megújult szakképzés küldetése, hogy eltérő helyzetüktől és karrierterveiktől is függetlenül minden fiatal életlehetőségét javítsa.

Kalmár Andrea, a Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója arról is beszélt, hogy csütörtökön a centrum tizenegy szakképző intézményében, négy településen közel ötezerötszáz diák kezdi meg az új tanévet; húsz ágazatban hetvenkét szakmát oktatnak.

A diákokat és a pedagógusokat Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja is köszöntötte.

A sportcsarnok átadója kapcsán Rózsa József, a beruházó Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kijelentette, nagyszerű, kívül belül nagyon szép tornatermet tudtak átadni. A sportcsarnok nettó hasznos alapterülete kilencszázharminc négyzetméter, az épület belmagassága kis híján tíz méter, a földszinten szertár, akadálymentesített mosdó, elsősegélynyújtó szoba is található, az emeleten tanári szoba, női-férfi öltöző és a zuhanyozó. 

Elmondta, a 2017-2018-ban beadott sportágfejlesztési programjukat a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hagyta jóvá. A fejlesztés bruttó nyolcszáznegyvenmillió forintból valósult meg, a teljes bekerülési összeg hetven százalékára kötött a Sportcentrum tao-s támogatási szerződést cégekkel, gazdasági társaságokkal. A harminc százalékot pedig adott a Pénzügyminisztérium, az Emmi és a szolnoki önkormányzata biztosította.

A létesítményt jelképes kulcsát át is nyújtotta Szalay Ferencnek. A polgármester továbbadta azt az intézmény vezetőinek. A sportcsarnokot Győri Péter Benjamin, a szolnoki ökumenikus lelkészkör elnöke áldotta meg és szentelte fel. 

A rendezvényen köszöntötték azokat a pedagógusokat is, akik az augusztus tizenkilencedikén megtartott központi állami ünnepségen elismerést vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában