Jászkunság

2022.08.01. 06:55

Az élelmiszerárak drágulása ellenére sem lankad a vásárlókedv

Az egyre emelkedő élelmiszerárak ellenére is állandó a forgalom a kisüzletekben és a nagyáruházakban. Az alapvető élelmiszerek iránti kereslet nem csökkent, az üdítőkből a korábbiakhoz hasonló mennyiség fogy, az élvezeti cikkek – például a csipszek – viszont kevésbé forognak a polcokon. Utánajártunk annak is, ki hogyan próbál meg spórolni.

Munkatársainktól

Folyamatos az árukészlet, biztosítani tudják a megszokott igényeket kielégítő termékeket – nyilatkozta Czető Kitti, az egyik tiszaföldvári üzlet alkalmazottja

Fotó: Nagy Balázs

Bár az árak emelkednek, mégsem csappan a tömeg a bevásárlóközpontokban. Többen tudatosan keresik az olcsóbb megoldásokat, ezért hajlandóak a minőség tekintetében kompromisszumot is kötni. 

Az ár-érték arány most még inkább meghatározóvá vált. A Magyar Nemzeti Bank megállapította: az ország lakosai előrehozott vásárlással védekeznek a drágulás ellen. Így egy-egy termékből több is a szatyorba kerül, ha azt sejtik, hogy rövid időn belül ismét emelkedni fognak az árak. Márpedig az utóbbi hetek éppen ezt mutatják. Egy kiló kenyér legalább hatszáz forint, mely tovább drágulhat. A pénzükért kevesebb terméket vihetnek haza a vevők. Mindettől függetlenül a bevásárlóközpontok mellett a megyebeli kisebb üzletek forgalma is alig változott. 

Folyamatos az árukészlet, biztosítjuk a megszokott igényeket kielégítő termékeket. Nem tapasztaltuk, hogy nagyobb mennyiségben vásárolnának nálunk. Akad, aki egyszerre többet visz, de összességében átlagos a fogyasztás. Ha mégis előfordul készlethiány egy adott termékből, azt tudjuk pótolni a következő hétre, türelmesek a vásárlóink

– mondta Czető Kitti, a tiszaföldvári Cseuz Élelmiszer Piac Diszkont pénztárosa. 

Nyáron kelendőek az üdítők, de főznivalót is vásárolnak az emberek. 

Az alapanyagok árait, így a sertés- és csirkehúst tudjuk tartani. A gyümölcsök közül a dinnye nagyon jól fogy, a csipszek iránti kereslet viszont visszaesett

– részletezte. 
Szabóné Kun Enikő, Tószeg: 
– Az utóbbi időben megfontoltabban vásárolok, több időt töltök el a boltokban. Az árakat összehasonlítom, de azért még mindig inkább a megszokott termékeket veszem le a polcról. Kevesebb édesség és nassolnivaló kerül a kosarunkba. Egyelőre nem tapasztalom, hogy bármiből is hiány lenne az üzletekben. A kamránkban több tartós élelmiszer van, mint tavaly ilyenkor. A liszt, cukor és olaj mellett néhány konzerv is sorakozik. Habár még nem próbáltam kenyeret sütni, lassan arra is sor kerülhet. 
Nagy Anita, Tiszaroff: 
– A szüleim arra tanítottak, hogy ne vásároljak felesleges dolgokat. Az üzletekben folyamatosan figyelem az akciókat, és amikor jó áron kínálnak egy-egy általam kedvelt terméket, akkor lecsapok rá. Az elmúlt hetekben azon gondolkoztam, hogy bizony lesz olyan, amiről le kell majd mondanom az áremelkedések miatt, ilyen például a kávékapszula. Viszont abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy nem fogyasztunk sokat, ráadásul mindig nagyon ügyelünk, hogy semmi ne vesszen kárba. 
Csicsman György, Szolnok: 
– Ez idáig sem a fogyasztási, sem a vásárlási szokásaimon nem kellett változtatnom az infláció miatt. Gyakran vásárolok viszont vajat, aminek az ára rendkívül megugrott, emiatt immár többet fogyasztok margarint. Ugyanakkor mindent összevetve a hétköznapi életvitelemben nem okozott törést az árak emelkedése. Kenyérből és tejből is ugyanannyit veszek a boltban, mint korábban. Azt remélem, hogy a közeljövőben sem jelent nagy változást számomra a gazdasági környezet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában