Jászkunság

2022.08.03. 13:55

Egyelőre szinte megmagyarázhatatlan az Alcsi-Holt-Tisza vízminősége

Az elmúlt hetek, hónapok csapadékmentes és aszályos időszaka kritikus hatással van a folyókra, tavakra. Megyénk horgászai ezekben a napokban is kitartóan ülnek a partokon, s igazából nincs is okuk panaszra, hiszen a szárazság, forróság ellenére egyelőre jónak tűnik a vízminőség a térségünkben.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Nagy Balázs

– A Zagyva, ha szépen akarom kifejezni, nincs túl jó állapotban. A városi szakaszon is, de fentebb szinte már csak a zöld algás, vízinövényekkel teljesen benőtt részeket lehet találni. Hasonló a helyzet a Tarnán is. 

Ezzel ellentétben viszont az Alcsi-Holt-Tisza vize valami megmagyarázhatatlan okból példátlanul tiszta és jó minőségű. 

– Megfelelő a vízszintje, nem tapasztalható algásodás, ebből kifolyólag a halak is jól érzik magukat, így pedig az ott horgászóknak sincs okuk panaszra – mondta el Süle Tamás. 

A Tisza Horgászegyesület elnöke hozzátette, hogy a gazdálkodási területükhöz tartozó Jászsági-főcsatornán, a Milléri-csatornán, valamint a szajoli holtág esetében sincsenek szerencsére negatív tapasztalataik, a vízszintek megfelelőek, halpusztulás nem jelentkezett ezeken a vizeken sem.

– Bár nem hozzánk tartozik, de az élő Tisza esetében is azt látjuk, hogy az alacsony vízállás inkább kedvez a horgászoknak. Jellemző ugyanis, hogy a halak csoportosulnak, szűkebb helyen több hal található, mindezek mellett kevesebb motorcsónak, nagy motoros hajó jár a folyón, így békésebb a víz, nyugodtabban tudnak ott elidőzni a horgászok – magyarázta az egyesületi elnök, aki szerint a megyében a megszokottak szerint, aktív a horgászközösség.

A Holt-Tiszán gyakran rendeznek horgászversenyeket, a vízminőség most is megfelelő lenne hozzá
Forrás: Nagy Balázs

– Természetesen mi is várjuk az esőt. Leginkább a Tisza felső szakaszán, a vízgyűjtő területeken kellene a csapadék, bár ahhoz rengeteg esőnek kell ott esni, hogy a Tisza itteni szakasza, valamint a Zagyva megfelelő vízutánpótláshoz jusson, hogy alaposan felfrissüljön a víz – tette hozzá Süle Tamás.

A  Tisza Horgászegyesület elnöke az aszályos idő, a csapadékhiány mellett további problémákra is rámutatott. 

– Ebben az időszakban nem jellemző a nagy volumenű haltelepítés, a nyári hónapokban csak szinten tartó telepítéseket szoktunk végezni, de most ezeket is időben kitoljuk, nem szeretnénk a felmelegedett vizekben a jelenlegi törékeny egyensúlyt megborítani. 

A jövőben egyébként átgondolást, ha lehet úgy mondani, újratervezést igényel a haltelepítések időbeliségének és összetételének a kérdése, még úgy is, hogy nagy egyesületként megfelelő a gazdálkodásunk és pénzügyi helyzetünk. 

– A hal ára tavalyhoz képest duplájára emelkedett, s minden más, szükséges logisztika területén is áremelkedés tapasztalható. Mindezek együttesen bizony felvetik a kérdést, miként kell változtatni a horgászengedélyekkel kapcsolatos feltétel rendszereken – taglalta Süle Tamás. 

A halőrzésre is figyelni kell!

A Tisza Horgászegyesület elnöke szerint logikus lépés, hogy nő majd az engedélyek ára, ám ahogy rámutatott, annak hatására emelkedhet az illegális horgászat is. 

– Így jobban oda kell például figyelni a halőrzésre, de mindenképpen szükség lesz az elvihető halak számának újragondolására, szabályozására. Az biztos, hogy komoly átgondolásra van szükség a fenntartható horgászat érdekében – tette hozzá Süle Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában