Ingatlanpiac

2022.08.22. 17:25

Havi kétszázezret is kérhetnek egy szolnoki albérletért

A szolnoki albérletek árai átlagosan tizenöt százalékkal emelkedtek az elmúlt két évben, mutatott rá Janik Ildikó ingatlanszakértő. A megyeszékhely ingatlanpiacán zajló folyamatok lényegében megfelelnek az országosnak.

Köllő Judit

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Az életüket most kezdő fiatalok, vagy az könyékből a megyeszékhelyre érkező munkavállalók folyamatosan keresik az albérleteket – emelte ki Janik Ildikó. Az ingatlanszakértő hangsúlyozta, töretlen az érdeklődés a kiadó ingatlanok iránt, az augusztus és a szeptember pedig egy igazán aktív időszak a piacon, hiszen az egyetemisták is elkezdenek albérletet keresni a ponthatárok kihirdetése után.

A lakások felszereltségétől és méretétől függően változhatnak az albérletárak, mindez azt jelenti, hogy jelenleg nagyjából 70 és 200 ezer forint között bérelhetünk lakást a megyeszékhelyen.

Bár az országban több helyen találkozhatunk ettől eltérő megoldásokkal, Szolnokra még mindig inkább a két havi kaució megfizetését kérik a bérbeadók.

 – A gépesített és jól felszerelt, akár bútorozott albérletek ára általában magasabb. Az elmúlt időszakban igazán fontossá vált az adott lakás felszereltsége, fenntarthatósága és a közös költség összege is – fejtette ki a szakértő. – Az sem mindegy, hogy utóbbi mit tartalmaz, sok esetben a liftes társasházaknál ez az összeg magasabb.

Egyébként egyre nagyobb az érdeklődés a fenntarthatóság iránt is, mely az utóbbi hetekben igen erőteljesen fókuszba került a megváltozott rezsi szabályozások miatt.

– Azt tapasztalom, egyre többen vannak akik olyan otthont keresnek maguknak, ahol az alap szükségletekhez tartozó eszközök megtalálhatóak. S persze sokan döntenek a lakás megvásárlása mellett is, így a fizetendő bérleti díjat inkább törlesztőrészletként fizetik egy banknak. 

A megye egy másik városában, Jászberényben is hasonló helyzet jellemzi az albérleti piacot, viszont ott évek óta problémát jelent a kevés kiadható ingatlan. Pedig nagy lenne rájuk az igény, mivel sokan keresnek munkát a városban, akik szeretnék biztosítani a lakhatásukat, tudtuk meg Janik Ildikótól

Saját otthonra gyűjtenek

Sokan albérletben várják az igen magas ingatlanárak csökkenését, hogy később saját otthonba költözhessenek.

 – Megdöbbenve tapasztaltam a szolnoki albérletárak emelkedését, néhol olyan összegekkel találkoztam, ami vetekszik egy budapesti albérletével – magyarázta hírportálunknak Kecskés András. – Munka mellett a szolnoki Campuson tanulok, ezért párommal fél éve úgy döntöttünk, hogy a megyeszékhelyre költözünk. A város frekventált helyén találtunk lakást, a vásárcsarnok közelében, havi 95 ezer forintot fizetünk érte. Az albérletet ideiglenesen béreljük, bízva abban, hogy hamarosan vásárolhatunk majd egy saját otthont. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában