Éléskert

2022.08.16. 19:55

Szolnokon is egyre jobban felértékelődnek a háznál termelt javak

Vitathatatlanul még mindig az idősebb generáció tagjai azok, akik megtermelik a saját szükségleteiket fedező zöldség- és gyümölcsféléket. Ugyanakkor napjainkban a fiatalok közül is egyre többen kezdenek ráébredni, mekkora kincs a föld, és próbálják kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.

P. Pusztai Nóra

A szolnoki Héja család egy 1800 négyzetméteres portát tart rendben. A házhoz közel fűszernövények sorakoznak, míg távolabb számos gyümölcsfa ontja a nektárt Fotó: Mészáros János

 A szolnoki Héja család egy 1800 négyzetméteres portát tart rendben. A házhoz közel fűszernövények sorakoznak, míg távolabb számos gyümölcsfa ontja a nektárt.

– Gyerekkoromban is szinte mindig volt kertünk, családi hagyomány volt gondozni azt. Nem is volt kérdés, hogy amint tehettük, kertes házat keressünk magunknak. A paradicsomért, salátáért, zöldség zöldjéért alig néhány lépést kell tennem, mindig csak a szükséges mennyiséget leszedve – mondta a szolnoki Héjáné Szilvás Katalin Szandra. 

Egyebek mellett tökféléket, patisszont, háromfajta hagymát – így zöldet, lilát és vöröset – vetettek a kertjükben. 

– Sárgarépából tavaly annyi termett, hogy még a fagyasztóba is el tudtam tenni, idén viszont olyan aprók lettek, hogy a gyerekek a kertben megették. Az időjárás nálunk sem volt jó hatással a termésre. Az ízre viszont nem lehet panasz – emelte ki. 

Héjáné Szilvás Katalin Szandra kislányával, Hedda Hannával locsolja a paradicsomot Fotó: Mészáros János

Két gyermekük is élvezi az ültetés és a szüretelés időszakát, amiben csak lehet, besegítenek. 

– A lányommal borsót ültettünk, a kiásott gödröket maga temette be, együtt locsoljuk, és beszélgetünk róla, hogy mi miért szükséges. Mindennap van mit csinálni, paradicsomot kötni, szilvát szedni, de a körte is potyog – magyarázta. 

Rengeteg a gyümölcs náluk, az alma még zöld, a szőlő hamarosan beérik. Málnából sok termés akadt, ribizlit is szedtek. A szeder- és áfonyacsemete-bokrok a hetekben érkeznek.

– Minden négyzetmétert kihasználunk. A saját termés kapcsán biztos lehetek benne, hogy vegyszermentes, és ráadásul nem is kell sorban állni a piacon. Ami a kertben terem, mindig friss, akkor szedem le, amikor szükség van rá, és el sem kell mennem itthonról érte. Persze azért akad, amit vásárolnunk kell, mert nem terem elég belőle – részletezte. 

Mivel Katalin szeret főzni, a menüt a szezonális gyümölcsökhöz és zöldségekhez igazítja. A terményekből időnként azért a fagyasztóba is jut, hogy télen is lehessen mihez nyúlni. 

A megyeszékhely kertes házas részein egyre több helyen látni magaságyásokat, ahol piroslik a paradicsom vagy érik a zeller. 

Az ugyancsak szolnoki Kovács család még csak most ismerkedik a kertműveléssel. Egyelőre borsó, patisszon és hagyma terem náluk, viszont akad néhány fűszernövény is. 

– Igyekszünk olyan zöldségeket válogatni, amit szeret a család, hogy ne fölöslegesen gondozzuk és nevelgessük a növényeket. Két éve lakunk kertes házban, még ki kell tapasztalnunk, hogy melyiknek, mikor van szezonja, mikor kell ültetni, leszedni, és mennyi vízre van szüksége, de ebben segítségünkre van az internet is – magyarázta a családfő, Kovács Sándor.

A társasházak erkélyein is szépen beérik a paradicsom és a paprika

Egyre több belvárosi erkélyen látni fűszernövényeket vagy primőröket. Seres Annamáriáék a gyermekük érkezése előtt alakították ki a balkont. – Palántákat ültettünk, több-kevesebb sikerrel meg is nőtt a paradicsom és a paprika. Annyi azért nem terem, hogy kiváltsa a boltba járást, de kiegészítésnek tökéletes. A férjem a csilipaprikákat kedveli, így azokból akad több cserépnyi is – tudtuk meg az édesanyától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában