Állattartás

2022.08.05. 13:45

Jogosítványhoz kötnék az ebtartást a Jászkunságban

Az állattartási körülmények javulását várnák az intézkedéstől.

Köllő Judit

Szűcs Andrea kutyaterapeuta

Fotó: Nagy Balázs

Több száz kutyát gyűjtenek be az utcáról a Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány munkatársai. A szakemberek szerint sokszor a leendő gazdik előismeretek nélkül veszik magukhoz a házi kedvenceket. 

Ilyenkor sajnos nem egy esetben hamarosan utcára is kerül az állat. Szűcs Andrea kutyaoktató szerint a gazdává válást kutyajogosítványhoz kellene kötni: ezt a célt szolgálja a tavaly megalapított Gazdijogsi program is.

A pár éve új munkatársakkal bővült Szolnok Városi Állatotthonban immáron komoly próbatételeket követően fogadhatunk örökbe egy-egy négylábút. Még pedig azért, mert a felelős állattartáshoz alkalmas helyre, és sok szabadidőre van szükség. Sokan azonban úgy vélik, ma már luxusnak számít a kutyatartás, ezért az sem utolsó szempont, ha megfelelő anyagi háttérrel is rendelkezik a leendő gazdi. 

A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány nemrég elindította a felelős gazdi oktatást. A tanfolyam során azzal szembesültek, hogy sokan – már több éve ebtartóként – sincsenek tisztában a kutyák alapvető szükségleteivel és jelzéseivel. Ezért fontosnak tartják a jövőben is folytatni a képzést, hogy minél több eb felelős gazdára találjon.

Szakemberek szerint hazánkban van még mit fejlődni a felelős állattartás terén, ugyanis életkörülményeinkhez, személyiségünkhöz  és anyagi helyzetünkhöz mérten kellene állatot választani. 

Minden ebtartó számára kötelezővé tenném a kutya jogosítvány megszerzését

– hangsúlyozta hírportálunknak Szűcs Andrea szolnoki kutyaoktató. 

Hiszen a gazdáknak tisztában kell lenniük az állat ösztöneivel, viselkedésével, tanulási folyamatával és tartási szabályaival. Sajnos azt tapasztalom, hogy Szolnokon is ugyanolyan probléma a kóbor állatok száma, mint országszerte, amiben egyes gazdák helytelen hozzáállása is nagy szerepet játszik. 

A kutyabarátok is fontosnak tartják a felelős állattartást

– Gyerekkorom óta kutyák vettek körül, hiszen szüleim nagyon kedvelték az állatokat – fejtette ki a tiszafüredi Magyar Kristóf. 

– Úgy nőttem fel, hogy az ebet sosem hagyjuk magára, hiszen családtagnak számít. Így jómagam is ezt az értéket képviselem. Két kutyámmal minden nap kétszer sétálunk és folyamatosan járunk kutyaiskolába. Sok felelősséggel, türelmet és odafigyelést igényel, ha valaki felelős gazda szeretne lenni. Szerencsére a környezetemben nem látok rossz példákat, ám munkámból adódóan sűrűn utazom a megyében és még mindig számtalan kóbor állattal találkozom. Azt gondolom, hogy ennek nem csak a túlszaporodás lehet az oka, hanem a felelőtlen állattartás is. Ezért nagyon jó dolognak tartom, hogy a megyeszékhelyen már több kutyaiskola közül választhatunk, illetve hogy számos szervezet hívja fel a figyelmet az ebek felelős tartására. 


 


 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában