Szajol

2022.08.23. 17:25

Keresi a rendőrség a katonai helikoptert lézerrel célba vevő elkövetőt

Szajolban egy katonai helikopterre célzott lézerrel valaki. A rendőrség keresi a hazánkban sajnos nem egyedi eset elkövetőjét.

Hartai Gergely

A napokban valaki lézerfénnyel vett célba egy katonai helikoptert Szajolnál Fotó: Illusztráció/Nagy Balázs

Lézerfénnyel világított rá valaki a napokban egy Szajol térségében gyakorlatozó honvédségi helikopterre. Az eset több közlekedésbiztonsági problémát is felvetett. De vajon milyen veszélyekkel járhatnak pontosan az effajta cselekmények?

Amint arról hírportálunkon beszámoltunk, a Szolnoki Rendőrkapitányság eljárást folytat a légi közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A megyei rendőr-főkapitányság a minap azt közölte, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen személy augusztus 10-én este tizenegy óra körül Szajolban, a Debreceni út–Rozmaring út–Honvéd út és Fő út által határolt területről fénynyalábot bocsátott a magasba. 

A lézerfénnyel rávilágított egy, a település felett éppen repülési gyakorlatot végrehajtó honvédségi helikopterre. Az ismeretlen elkövető cselekedetével veszélyeztette a légi közlekedés biztonságát. 

A rendőrség ezért kéri, hogy aki az esettel kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, jelentkezzen a Szolnoki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán (Szolnok, dr. Sebestény Gyula út 5.) vagy hívja az 56/501–600-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap huszonnégy órájában elérhető 06-80/555–111-es Telefontanú zöldszámán, vagy a 112-es, díjmentes segélyhívó számon.

Az eset ugyanakkor nem példa nélküli, hazánkban máskor is előfordultak már kirívó helyzetek, amelyek negatív hatást gyakoroltak a légi közlekedés biztonságára.

– Sok évvel ezelőtt Szegeden történt meg velem, hogy tükrökkel világítottak meg. Számtalanszor megesett hasonló, attól függően, hová települt ki a „delikvens”, aki ezt csinálta – osztotta meg élményeit hírportálunkkal a szolnoki Sportrepülőtér korábbi parancsnoka. 

Kiss M. Jenő elmondta, a tükrözés szerinte jóval kevesebb kárt okoz a pilótáknak, mint a lézer. A fénynyalábok ugyanis amellett, hogy elvakíthatnak, komoly szemsérülést is okozhatnak.

– Azt gondolom, ez a sajnálatos tevékenység legalább akkora probléma, mint amikor egy felüljáróról tükröznek az autókra, vagy éppen köveket dobálnak rájuk. Pályafutásom során olyan esettel is szembesültem, amikor a repülőgépem felszállómezejében vagy azon túl engedtek el papírsárkányt, ami szintén nagy felelőtlenség. Természetesen ez sem egyedi dolog, még 1200 méteren is találkoztam „sárkánnyal” – hívta fel a figyelmet a volt parancsnok, aki jellemzően egy PZL-101-es típusú gép vezetésekor találkozott az efféle zavaró esetekkel. 

Az elkövetők akár szemsérülést is okozhatnak a repülők és helikopterek pilótáinak – mondja Kiss M. Jenő Fotó: Mészáros János
 

Kiss M. Jenő arra is kitért, hogy a levegőbe juttatott játékszer huzalját régen közönséges spárgából készítették, mostanra viszont gyakran találkozni műszálas zsinórokkal, amelyeket alig lehet elszakítani.

– Mindent összevetve azt mondhatom, a tükrözések alkalmával sosem vesztettem el az irányítást a gép felett. Ha külső, zavaró körülmény adódott, mindjárt jelentettük a repülésvezetőnek, aki rögtön intézkedett. Szolnokon és környékén egyébként nem volt jellemző a tükrözés, a lézerezés pedig csak később jött divatba. A megyeszékhelyen inkább papírsárkányokkal okoztak zavart egyesek a levegőben. Előfordult, hogy gyerekek játszadoztak a Tiszaligetben, és az elszabadult sárkányokat a szél a magasba repítette. Ez persze nem nevezhető ellenünk irányuló cselekedetnek, ennek ellenére oda kellett figyelnünk a biztonságunkra – idézte fel régi emlékeit a repülőgépvezető.

Az utasszállító gépekre is veszélyt jelent a lézer 

A léginavigációs kutatás-fejlesztéssel is foglalkozó HungaroControl nevű állami vállalat korábban közleményben hívta fel a figyelmet a légi közlekedés zavarásának kockázataira. Mint írták, a kiskereskedelmi forgalomban is kapható, kézben hordozható lézerekkel akár tíz kilométerről is meg lehet zavarni a pilótákat. A fővárosi repülőtérre érkező, vagy onnen induló járatok utasaira közvetlen veszélyt jelentő lézeres zavarás nemcsak elterelheti a gép személyzetének figyelmét, el is vakíthatja őket, ami maradandó egészségkárosodást, illetve a legnagyobb koncentrációt igénylő fel- vagy leszállási manőverek közben komoly balesetveszélyt okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában