Vízállás

2022.08.30. 18:37

Kicsivel, de tovább nőtt a Tisza-tó vízszintje

Hatvannyolc centiméterrel volt alacsonyabban kedden a Tisza-tó vízszintje az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest – tájékoztatott Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetője.

Szoljon.hu

Fotó: Mészáros János

Hozzátette: a Tisza vízgyűjtő területére augusztus huszadika óta lehullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek stabilizálódnak, vagy kis mértékben emelkednek. 

Ennek hatására a Tisza-tó vízszintje – a Kisköre-felső vízmércén mérve – tovább emelkedett (kedden 672 centiméter volt), mely immár 18 centiméterrel magasabb, mint az aszályos időszak legalacsonyabb felvízszintje, melyet augusztus huszonegyedikén mértek.

Jó hír, hogy a többlet vízhozam hatására folytatódott a Tisza-tóba betározott vízmennyiség növelése, mely közel tizenhárommillió köbméterrel nőtt a keddi napig. A további növekedés is fontos lenne, mégpedig azért, mert – mint azt a szakaszmérnökség közleménye is kiemelte – a vízlépcső üzemeltetése során fokozottan ügyelni kell a vízkészletekkel történő gazdálkodásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában