Félelem

2022.08.17. 09:05

Lövések dördültek a Neszűrben – rókavadászat, avagy rasszista támadás állhat a háttérben?

Futótűzként terjedt a hír, miszerint zaklatás ért roma családokat hétfőn éjjel a jászberényi Neszűrben és Alattyánon. Többen állítják, hogy a Neszűrben lövések is dördültek. Félelem és rettegés lett úrrá, ezért mindkét településen lakossági összefogás indult, hogy megvédjék magukat. Vannak, akik rasszista indítékot gyanítanak a háttérben, míg mások szerint valaki(k) alaptalanul gerjeszti(k) a hangulatot.

Szoljon.hu

Pócs János megnyugtatta a neszűri lakosokat

Forrás: Pócs János facebook oldala

A közösségi oldalon elterjedt beszámolók szerint három rejtélyes autó bukkant fel hétfőn délután a jászberényi Neszűrben. „Büdös cigányok, meg fogtok halni!” – állítólag ezt kiabálták az autókban ülő fekete ruhás csuklyások, megfélemlítve az ottani családokat. A helyiek elmondása szerint nem sokkal este kilenc óra után lövések is eldördültek, két családi háznál kilőtték az ablakot. Erre félelem lett úrrá az embereken, majd nagy tömeg gyűlt össze a Neszűr egyik dűlőjében.

A riadalom és feszültség kedden sem mérséklődött, így este újra egy helyen csoportosultak a lakosok, ha probléma lenne, akkor meg tudják védeni magukat. Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete elnöke és Pócs János térségi országgyűlési képviselő is a helyszínre sietett.

– Senki nem akarja bántani magukat! Kérem, nyugodjanak meg! Azért vagyok itt, hogy megvédjem magukat – igyekezte megnyugtatni a neszűrieket Pócs János. – Szájról szájra terjedő álhírekkel ijesztgetik a romákat – tette hozzá. Az országgyűlési képviselő a lövésekkel kapcsolatban elmondta: utánajárt, információi alapján rókára lőttek ki a vadászok a környéken, és ezt hallhatták a lakosok.

– Nem rókára vadásztak, hanem emberekre – vetette közbe egy dühös asszony. A lakosok rendőri járőrszolgálatot sürgettek. Miután a Jászberényi Rendőrkapitányság munkatársai kiérkeztek a helyszínre, az országgyűlési képviselő Jászberényből Alattyánra indult, ahol hasonló helyzet alakult ki. A kedélyek csillapítása érdekében éjszaka a polgármesterrel járták a települést. Kérte, ne hagyják, hogy alaptalanul gerjesszék a hangulatot, és ne dőljenek be az álhíreknek – derült ki a honatya közösségi oldalán közzétett videóból.

Erősítik az éjszakai járőrszolgálatot

Az alattyáni eseményekkel kapcsolatban kedden délután Huszár Arnold polgármester számolt be Facebook-oldalán.

A napokban felröppent hírek szerint zaklatás ért egyes családokat a településen, majd lakossági összefogás indult, hogy megvédjék magukat. Több jelzést érkezett arról, hogy Jászberényben is hasonló problémával küzdenek. A rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptam, hogy bár ott intézkedni kellett, de valós tényeket nem tártak fel. Elterjedt az is, hogy lövések dördültek el Jászberényben. Ennek rendőrségi információk szerint annyi alapja van, hogy vadászok mintegy három kilométerrel távolabb tényleg lőttek. Más jellegű atrocitásról nem számoltak be a rendőrök

 – mondta a polgármester.

Tájékoztatott, hogy ezen a héten folyamatos rendőrségi járőrözés lesz éjszakánként a községben, valamint a helyi polgárőrség is ad éjszakai szolgálatot. Farkas Tibor, az alattyáni roma nemzetiségi önkormányzat elnöke arra kért mindenkit, hogy nyugodtabban kezelje a kialakult helyzetet, és bízzon a rendőrségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában