Közutas dolgozók nevelik

2022.08.30. 19:55

Meghódította „munkatársai” szívét Emká, a megmentett kölyökkutya

Jóra fordult Emká, a kidobott kölyökkutya sorsa, miután a jászberényi közutasok megmentették az életét és befogadták. A fekete „szeretetgombóc” mindennapjai vidáman telnek, bearanyozza a Magyar Közút berényi mérnökségének életét. Imád mókázni, kedvence egy plüss pingvin.

Illés Anita

Emká mindennapjairól Sárosi Norbert, a Magyar Közút jászberényi mérnökségvezetője mesélt hírportálunknak

Fotó: Pesti József

Ugrándozva, farkát csóválva szaladt felénk Emká, amikor beléptünk a Magyar Közút jászberényi mérnökségének irodaépületébe. Egy kis simogatás után még felszabadultabban érezte magát a fekete „cukiság”, villámgyorsan a bizalmába fogadta hírportálunk munkatársait.

Emká élete egyik pillanatról a másikra változott meg június harmincadikán...

– Kollégáink, Borics Zoltán és Szabó Szabolcs útüzemeltető szakmunkások épp felújítást előkészítő munkálatokat végeztek a Pusztamonostor–Jászárokszállás összekötő úton, amikor egyikük nyüszítő hangokat hallott a szikkasztóárok irányából. Közelebb mentek, és tüzetesebben átvizsgálták a helyszínt, ahol egy közel kilencszáznegyven grammos fekete kiskutyát találtak. Mellette volt a testvére is, de sajnos már nem élt... – kezdte kis kedvencük történetét Sárosi Norbert, a Magyar Közút jászberényi mérnökségvezetője.

Láthatóan nagyon jól érzi magát a kölyökkutya
Fotós: Pesti József

A nagy hőségben a közutasok árnyékos helyre vitték az apróságot, enni és inni adtak neki. Azonnal a szívükbe zárták az árva kiskutyát, és beszállították a mérnökség telephelyére.

A mérnökség teljes állománya úgy döntött, hogy befogadjuk a kutyust. Azóta gondját viseljük, neveljük, szeretjük. A tartásához szükséges költségeket pedig közösen biztosítjuk. Már neve is van a jövevénynek, egy internetes szavazáson az Emká nevet kapta, mely a Magyar Közút rövidített nevének, az MK-nak a kiírt változata

 – idézte fel a befogadás történetét Sárosi Norbert.

Miközben beszélgettünk, a barátságos eb boldogan szaladgált fel-alá az irodában. Szemmel láthatóan nagyon jól érzi magát új otthonában. Megtudtuk, hogy egy hónapig az irodaépületben lakott, két hete pedig már birtokba vette ideiglenes szálláshelyét az udvaron. Emká szabadon élheti mindennapjait.

Emká barátságos, és kedves kutyus
Fotós: Pesti József

A kiskutyát kéthetente viszik a szükséges állatorvosi vizsgálatokra. Egy hónap múlva megkaphatja a kötelező mikrocsipet és a veszettség elleni oltást is. Imád játszani, kedvence egy plüss pingvin, de a papírdobozok és cipők harapdálását is élvezi. A gondoskodásnak és a finom falatoknak köszönhetően Emká súlya sokat gyarapodott, már öt és fél kilogramm. A száraztáp annyira nem ízlik neki, de a konzervek, húsféleségek már annál inkább. A keverék szőrgombóc egyik szülője vélhetően újfundlandi eb, ezért a közutasok arra számítanak, hogy Emká nagy testű kutya lesz.

Munkahelyük „csapatépítő trénerévé” fogadták

A befogadott kölyökkutya aktívan részt vesz a jászberényi közutasok életében, még a munkahelyi közösségre is pozitív hatással van!

– Emká megszínesíti a hétköznapjainkat, rengeteg szeretetet ad és kap – mondta Szabó Krisztina adminisztrátor-raktáros. – Szívesen látogatja az irodákat, a kávészünetekben is szalad hozzánk egy-egy simogatásért, jó szóért. Mindig figyel rá valaki – tette hozzá.

Palotainé Orosz Andrea forgalomtechnikai művezető szerint Emká olyan, mint egy „csapatépítő tréner”.

– Eddig is jó munkahelyi közösség voltunk, de a kiskutya érkezése tovább erősítette a csapatot. Reggel azzal indítunk, hogy megbeszéljük, mi van vele. Gondozása, nevelése összehozza a kollégákat, hiszen mindenki kiveszi részét a feladatokból. Örömet, vidámságot hozott az életünkbe – állapította meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában