Olvasónk jelezte, mi utánajártunk

2022.08.08. 13:55

Nincs lift, sem rámpa – hogyan boldoguljon egy mozgássérült a szolnoki vasútállomáson?

Egy törökszentmiklósi, mozgásában korlátozott olvasónk osztotta meg velünk kálváriáját. Mint tapasztalta, a megyeszékhely pályaudvarán sem lift, sem rámpa nem segíti a mozgásukban akadályozott utasok közlekedését. Mi lehet a megoldás, és mikor várható előrelépés az ügyben?

Molnár-Révész Erika

Fotó: MTI/Jászai Csaba

– A lányom Törökszentmiklósról Budapestre utazott volna vissza, ám Törökszentmiklósról csak a Nyugati pályaudvarra megy vonat, a cél viszont a Keleti pályaudvar volt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szolnoki pályaudvarról indítjuk útnak. Ott szembesültem a problémával... – mesélte hírportálunknak Babinszki Márta, aki az évekkel ezelőtti stroke-ja után a mai napig bottal kénytelen közlekedni. 

– A tizenegyedik vágányról indult a vonat. Nem kevés lépcsőt kellett megtennem lefelé, majd az aluljáróban a hosszú út után ismét bottal kellett felmennem a lépcsősoron a peronhoz. Megvártuk a vonat indulását, elbúcsúztunk, majd a korábbi hosszú utat ugyanúgy megtéve, visszamentünk az autóhoz. Bár közben a lépcső melletti korlátba tudtam kapaszkodni, de közben szembe is jöttek az utasok. Ráadásul egyikük, egy mozgáskorlátozott fiatalember aki könyökmankóval járt, szintén a korlátba kapaszkodott. Vagyis, ez a probléma napi szintű, és sokakat érint – tette hozzá.

Elmondása szerint beszélt egy szolnoki ismerősével, aki szintén mozgáskorlátozott.

Elmeséltem neki, hogy jártam. Azt válaszolta, ő már évek óta csak úgy utazik, hogy előtte az interneten megnézi, hogyan tud eljutni az adott helyszínre busszal, hogy a szolnoki vasútállomást kikerülje...

– mesélte Márta.

Mint mondta, az, aki kerekesszékbe kényszerül, még úgy sem tud a szolnoki vasútállomáson közlekedni mint ő, pedig a törökszentmiklósi, de még az örményesi állomásokon is van lift, hogy a mozgássérültek is igénybe tudják venni a vasúti szolgáltatást.

A problémával megkerestük a MÁV Zrt-t. A vasúttársaság azt válaszolta, hogy a szolnoki vasútállomáson jelenleg is biztosított a mozgáskorlátozott utasok számára a vasúti személyszállítás.

– Az utazáshoz szükséges segítség igénybevételéhez előzetesen be kell jelenteni az igényt. A mozgáskorlátozott utas, vagy hozzátartozója legegyszerűbben a MÁV ingyenesen hívható telefonszámán érdeklődhet, illetve ugyanezen a számon rendelheti meg legkésőbb az utazás tervezett időpontja előtti negyvennyolc órával a díjmentes szolgáltatást. Amennyiben többszöri utazásra jogosító menetjeggyel rendelkezik az utas, elegendő egy értesítés, ha abban elegendő információ áll rendelkezésre a további utazások időpontjáról. A szolgáltatás megrendelésére a megadott telefonszámon kívül lehetőség van interneten vagy írásban is. A könnyebb megrendelés érdekében a vasúttársaság honlapján megtalálható a megrendelő lap, amely tartalmazza az utazás megszervezéséhez szükséges adatokat – közölte a MÁV. 

Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy ilyen esetekben a mozgássérültek számára speciális, önemelő berendezéssel ellátott kocsit biztosítanak.

A vasúttársaság azt írta, a főbejárat előtt, a járda melletti taxidrosztnál két, mozgáskorlátozottak számára kialakított parkolóhely található, melyek díjfizetés nélkül vehetők igénybe. Az állomás végénél 200 férőhelyes P+R parkoló épül majd, mozgáskorlátozott parkolóhelyek biztosításával.

Felvonóval oldanák meg a problémát

Mint azt a Magyar Államvasutak Zrt. válaszlevelében megírta, a megyeszékhely vasútállomásának teljes akadálymentesítésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. készített teljes rekonstrukciós tervet. Eszerint valamennyi peront megközelíthetővé tesznek az aluljárón keresztül, mégpedig felvonó segítségével.

Azzal a kérdéssel, hogy az átalakítás várhatóan mikor kezdődik, és mikor fejeződik be, hírportálunk megkereste a NIF Zrt.-t is – amint megérkezik a válasz, közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában