Jászkunság

2022.08.23. 19:10

Okostelefonon is jelezhetjük, ha parlagfüves területet látunk

Javában virágzik a parlagfű, a szárazság erre a gyomnövényre is hatással volt. Ám az idei szezonban térségünkben még nem volt szükség növényvédelmi bírság kiszabására.

P. Pusztai Nóra

Illusztrációfotó: MW

– A helyszíni ellenőrzéseknél az illetékes szakemberek figyelmet fordítanak a fő közlekedési utakra, a turisztikai szempontból kiemelt, illetve a korábbi években fertőzött területekre – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. 

Terepjáróval pásztázzák a megyét. Kézi GPS és PDA, valamint speciális térinformatikai szoftver segítségével zajlanak az ellenőrzések. 

– Néhány éve segíti a munkát a légi felderítés. Ez idén két alkalommal, alkalmanként hatórás repülést jelent a megye teljes területén. Folyamatosan fényképek készülnek, amelyeket a földet érés után kiértékelnek. Ezek alapján célzott helyszíni ellenőrzésekre indulnak munkatársaink – vázolták a folyamatot. 

A parlagfű elleni kötelező védekezést elmulasztókkal szemben – a megküldött helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvek alapján – a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya folytatja le az eljárást. Belterületen ez a települési jegyző feladata. 

– Az idei „parlagfű­szezonban” még nem érkezett parlagfűfertőzésről jegyzőkönyv az ingatlanügyi hatóságtól, így nem indult eljárás, és bírság kiszabására sem került sor – válaszolták. 

Egyébként működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer is. Az applikációt okostelefonra kell telepíteni, majd az útmutatást követve lehet megtenni a parlagfüves területekkel kapcsolatos bejelentéseket, ezeket pedig öt napon belül ellenőrzik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában