Van, ahová alig jutott eső

2022.08.11. 06:55

Óriási szélsőségek: Szandaszőlős az ország „legszárazabb” helye

Közel hatvan éve nem volt ennyire száraz az év első fele, ráadásul még a megyén belül is óriási szélsőségek mutatkoznak: Szandaszőlős országos viszonylatban is rekordot állított fel.

Szoljon.hu

Fotó: Nagy Balázs

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) adatai alapján a július alaposan elmaradt a sokéves átlagtól csapadék tekintetében. Lássuk a nem túl szívderítő, pontos számokat! 

– Mérőállásaink szerint júliusban területi átlagban 17,8 milliméternyi csapadék hullott, ami 41,8 milliméterrel marad el a sokéves hetedik havi területi átlagtól. A legtöbb esőt Tiszasülyön (28,9 milliméter), Mezőtúron (27,4 milliméter) és Kiskörén (27,2 milliméter) mértük, a legkevesebbet pedig Kisújszálláson (2,5 milliméter) és Szolnokon (2,9 milliméter). Érdekesség, ugyanakkor szomorú tény, hogy ha az év eddig eltelt időszakát nézzük, a méréseink kezdete, vagyis 1963 óta nem volt ilyen száraz az első hét hónap – tájékoztatta hírportálunkat Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense.

Míg a sokéves csapadékátlag 310,7 milliméter az év első hét hónapjában, idén január elsejétől július végéig csupán 126,6 mm hullott. Így az év első hét hónapjában területi átlagban 184,1 milliméter a hiány az Alföld közepén. Ez azóta még több, miután augusztusban eddig csak „mutatóban” esett térségünkben

 – tette hozzá a szakember. 

Megtudtuk, hogy külön rekord fűződik Szandaszőlőshöz, Szolnok déli településrészén ugyanis az idei esztendő első hét hónapjában mindössze kilencvennyolc milliméter csapadékot mértek, ami az év ezen időszakában a legalacsonyabb érték az egész országban...

A 2022 júliusában lehullott csapadék mennyisége a Kötivízig kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre                               27,2
Jászkisér                            24,8
Tiszasüly                            28,9
Jászberény                        20,4
Karcag                               11,9
Kisújszállás                         2,5
Kunhegyes                        23,6
Mezőtúr                             27,4
Kunszentmárton                18,5
Törtel                                  7,7
Szolnok                              2,9

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában