Jászkunság

2022.08.12. 06:55

Tragédia is lehet a vége, ha nem figyelünk az őzekre

Megyénkben is javában tart az őzek násza. A vadak ilyenkor sokkal óvatlanabbak, ami a vadbalesetek veszélyét is megnöveli – a legtöbb őzet ebben az időszakban ütik el az autósok.

Kovács Berta

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Az őzek násza mindig fokozott veszélyt jelent az utakon közlekedők számára, rossz esetben akár súlyos végkimenetele is lehet egy-egy vadbalesetnek. Bár alapvetően éjszaka aktív vadról van szó, a párzási időszakban az őzek napközben is mozgásban vannak. A bak keresi, űzi a nőstényt, azaz a sutát, védi a territóriumát a többi baktól, az ilyenkor jellemző felfokozott állapotban pedig az állatok sokkal óvatlanabban vágnak át a területüket átszelő utakon, még akkor is, ha ott nagyobb a forgalom.

A vízhiány befolyásolja a mozgásukat

Megyénk körülbelül huszon­kilencezres őzállománnyal rendelkezik. Ez a legfőbb vad a Jászkunságban, így nem meglepő, ha a szántőföldek vagy erdős-fás területek mentén is találkozunk velük.

Kasuba András, az Országos Magyar Vadászkamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi szervezetének titkárától megtudtuk, idén valamivel visszafogottabban mozognak az őzek, mégpedig a vízhiány és a nagy meleg miatt.

Alkonyatkor később indulnak el, sokszor csak este hét-nyolc óra után 

– mutatott rá a megyei titkár. A kánikulai napok őket is megviselik, főleg, ha kevés a víz is. 

A vadásztársaságok rengeteget itatnak, itatóval, lajtos kocsival próbálják enyhíteni a vízhiányt.

Ettől függetlenül azonban szürkületkor, éjszaka és hajnalban is számítanunk kell az utak mentén felbukkanó őzekre. Leginkább az újabban épült szakaszok mentén találkozhatunk velük, valamint ott, ahol nincs vadvédelmi kerítés. A fás, erdős területek kockázatosabbak ilyen szempontból, mivel azok nehezen beláthatók. Most, az aszály miatt olyan helyekre húzódnak, ahol találnak a közelben ivóvizet, tehát folyók, csatornák környékére. Így az ártéri erdők mentén vezető utakon érdemes fokozottan figyelni. 

Például a Tiszasüly felé vezető út a gáton halad, ott gyakran átszaladhatnak őzek.

Kasuba Andrástól azt is megtudtuk, hogy évente országosan ötezer őz elhullását okozza gépjárművel való ütközés. Ebből 200 eset megyénk területén történik.

Általában észre lehet őket venni

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság területén is számos őz él, és mint Hubai Imre Csaba elnöktől megtudtuk, jelentettek már be hozzájuk is vadelütést ebben a nászidőszakban.

– Az igazság az, hogy idén inkább a vizet keresve jönnek-mennek az őzek – mutatott rá az elnök. – A nyári hőség és a vízhiány felborította az életciklusukat. Az aszály miatt nagy az elhullás is, persze itatjuk az állatokat, de nem tudunk minden területet lefedni. Ettől függetlenül az erdős területeken nem árt vigyázni a gépjárművel közlekedőknek. Az utak környéke nálunk jól karban van tartva, le van vágva a gaz, így az állatokat észre lehet venni, ha valaki csak a megengedett sebességgel hajt...

Puskás Béla Csaba, a tiszajenői Tisza Vadásztársaság elnöke is megerősítette, hogy – hasonlóan a korábbi évekhez – ilyenkor náluk is gyakrabban látni az utakon átszaladó őzeket, a hetekben volt sajnos egy őzelütés. Hozzátette, hogy a környéken viszont nem tapasztalták, hogy a megszokottnál kevésbé mozognának az állatok.

Ne vigyük haza az elütött állatot!

Bármennyire is vigyázunk, van, hogy elkerülhetetlen az ütközés. Vadgázolás esetén a 112-es segélyhívó számon kell értesíteni az esetről a rendőrséget, ők intézkednek az illetékes vadásztársaság tájékoztatásáról. Fontos, hogy az elhullott vadat mindig a vadásztársaság szállítja el, így azt tilos elvinni a helyszínről, az ugyanis lopásnak minősül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában