Szakvélemény

2022.08.28. 11:25

Veszélyessé nyilvánították a Kisszög elöregedett fáit Zagyvarékason

Múlt évben is szembesültek már a Kisszögben lévő fák okozta veszélyekkel, villanyvezetéket is szakított el kidőlt nyárfa.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Elöregedtek a Zagyva-menti parkos terület, az úgynevezett Kisszög fái Zagyvarékason. Már korábban is volt, hogy kidőlő fák, lehulló nagyobb ágak jelezték, hogy a rendezvények, sportesemények idején intenzíven látogatott terület erdei veszélyt jelenthetnek a látogatókra. Baleset esetén pedig az önkormányzatot terheli a felelősség, így mindenképp foglalkoznia kell a testületnek e kérdéssel. A helyzet megoldására vonatkozó szakvéleménnyel már rendelkeznek.

Múlt évben is szembesültek már a Kisszögben lévő fák okozta veszélyekkel, villanyvezetéket is szakított el kidőlt nyárfa. Ekkor meg is történt több fa kivágása.

– Légi felvételeken látszanak az erdős területeken a hézagok, ahol már elkorhadtak, kidőltek a fák – mutatott rá Polónyi László, a polgármester feladat- és hatáskörében eljáró pénzügyi bizottság elnöke. Mint mondta, a faállomány jelenleg hetvenöt százalékon van. 

A Kisszög területén lévő veszélyes fák állapotának felmérése időközben már megtörtént. Az felkért erdőgazdálkodási szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy egy nyárfa kihordási ideje 35 év, ezután túlérett lesz és bármikor előfordulhat, hogy kidől. A kisszögi fák már jócskán meghaladták ezt a kort.

A vélemény alapján első körben három erdőrészletet javasoltak fakitermelésre.

E szakvélemény alapján legsürgetőbb egy 1,81 hektárnyi pusztuló nemes nyár állomány kivágása, kitermelése. 

Egy 0,95 hektáros területen is olyan állapotban van a nyár, hogy ki kellene termelni. Az érintett területeket tarvágás után javasolják új nemes nyár állománnyal beültetni. Ezen túlmenően 1,54 hektáron az amerikai kőris állomány gyérítését is javasolják. A faállományt tűzifaként lehetne értékesíteni.

A felméréssel együtt a munkálatokkal kapcsolatban költségkalkuláció is készült.

– A témában meghallgatást is fogunk tartani, az erdőgazdálkodó jelenlétével, így a képviselők közvetlenül a szakembernek tehetik fel a bennük felmerülő kérdéseket. A testület pedig november 30-ig dönt a fakitermelésről. A tarvágást követően jövő évben lehetne megkezdeni az új fák telepítését. Azzal viszont számolnunk kell, hogy a többi erdőrészlet is előbb-utóbb ugyanígy elöregszik, így a kitermelés és újratelepítés folyamatosan munkát és költségeket jelent az önkormányzatnak – mondta Polónyi László.

A fakivágásokkal nem mindenki ért egyet, vannak olyan vélemények, hogy a természetre kellene bízni a fák sorsát. 

A Kisszög viszont turisztikai terület is a Zagyva Ökopark Projekt kapcsán, így nem volna szerencsés, ha az ide látogatók kirándulók épségét veszélyeztetnék a fák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában