Galériával

2022.08.17. 19:55

Vidám családi napon ismerkedtek egymással a jászkunsági nevelőszülők Szolnokon

Sorversenyeké, önfeledt játéké volt a főszerep szerdán a Nefag Zrt. erdei játszóterén. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Igazgatósága hagyományteremtő céllal szervezett családi napot. A gyerekek és nevelőszülők is jobban megismerhették egymást, miközben közös élményeket szereztek.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Családi napot szervezett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szerdán a Nefag Zrt. erdei játszóterén. Az Ágota közösség fontos feladatának tartja, hogy tagjai időről időre megtapasztalhassák az összetartozás élményét, ezért rendszeresen szerveznek olyan rendezvényeket, ahol ezt átélhetik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és nevelőszüleik.

Ilyen típusú, az egész megyét átfogó családi napot első alkalommal tudtunk tartani. De nagyon vártuk már, mert személyes találkozási lehetőség. A gyerekek, családok közösen töltenek el egy egész napot. Jobban megismerhetik egymást, közös élményeket szerezhetnek

– mondta a helyszínen Bulla Erika területi igazgató. 

A megnyitón Szanyi István önkormányzati képviselő is köszöntötte a családokat. 

– Úgy gondolom, hogy az önök által végzett munka nagyon fontos. Az ember életében a család mindent meghatároz. Olyan közeget, környezetet teremt a gyerekeknek, ahol a szeretetet, a gondoskodást meg tudják tapasztalni – hangsúlyozta. 

A helyszínre több mint negyven család érkezett, összesen kétszázötvenen szórakoztak a játszótéren. 

A szervezők az együtt töltött napra különböző élményprogramokkal készültek. A zenés gimnasztika, ugrálóvárazás, kézműveskedés éppúgy helyet kapott, mint, az arcfestés, csillámtetoválás vagy az kötélhúzás, de vadaspark-látogatás is szerepelt a programok között. Miközben a gyerekek jól szórakoztak, a felnőttek remek hangulatú beszélgetésekkel, tapasztalatcserével töltötték a napot. A rendezvény teljesítette célját, azt, hogy a nevelőcsaládok egy napra kiszakadjanak a mindennapok feladataiból, és jól érezzék magukat egymás és a gondoskodásukban élő gyermekek társaságában. 

Ács Katalin Mária öt nevelt gyerekkel és két unokával érkezett Törökszentmiklósról. Három és fél éve nevelőszülő. 

– Az együtt töltött idő alatt sok minden történt velünk, úgy érzem, hatalmas változáson mentünk keresztül mindannyian. Öt saját gyerekem mellett hat unokám is van, a nevelt gyerekekkel együtt alkotunk egy nagy családot. Minden ünnepet, húsvétot, karácsonyt, de még a nyaralásokat is együtt töltjük. Nem mondom, hogy egyszerű, de szervezés kérdése – mesélte. 

Több hasonló programon vettek már részt, főzőversenyekre is neveztek. 

– Az egyik alkalommal két üstben főtt a babgulyás, egy másikat meg megnyertünk, kaptunk is egy tízfős háromnapos nyaralást – mondta büszkén. Úgy vallja, az élményeket soha senki nem veheti el tőlük, így sokat kirándulnak, de persze a tanulás is fontos.

„Nem tudnék mást csinálni...”

A törökszentmiklósi Ács Katalin Mária háza folyamatosan gyermekzsivajtól hangos. Családjában akadtak nevelőszülők, akikhez sűrűn járt látogatóba. 

– Azt vettem észre, hogy a gyerekek megtalálták hozzám az utat, szívesen kerestek. Egyebek mellett ez indított el ezen az úton. Viszont összességében azt gondolom, erre születni kell, a nagymamám dajka volt, az én végzettségem is óvónő. „Tyúkanyó” típus vagyok, ehhez értek. Imádom, nem is hiszem, hogy mást tudnék csinálni – mesélte az életéről. 

Három és fél esztendeje vált nevelőszülővé, akkor két családból öt gyermek érkezett hozzá. 

– Úgy neveltem őket, hogy mindannyian testvérként tekintsenek egymásra – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában