Galériával

2022.09.19. 13:34

A keresletet és kínálatot hozta egy térbe az állásbörze Szolnokon

Munkáltatók és leendő munkavállalók találkozhattak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ aulájában tartott állásbörzén. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint harminchat kiállító legalább ezerötszáz álláskeresőt várt. A személyes beszélgetések mellett lehetőség nyílt tájékozódni a foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatásokról, valamint megismerni az internetes álláskeresési lehetőségeket.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal állásbörzét tartott az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban hétfőn. A megnyitón dr. Berkó Attila főispán elmondta, reméli, hogy a résztvevők sikeresnek ítélik majd a napot és minél több információ gazdát cserél a rendezvényen.

– Fontos feladatunk, hogy megmentsük az eddigi eredményeinket, azt, amiért tizenkét éven át dolgoztunk. Elértünk odáig, hogy szinte mindenki bérből tartja el a családját. De azért is szükség van az ilyen állásbörzékre, hogy minél többeket információhoz juttassuk, mely hozzájárulhat az előrelépéshez – fejtette ki.

Dr. Balogh Szilvia, a Technológiai és Ipari Minisztérium foglalkoztatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a magyar munkaerőpiac változásait számadatokkal támasztotta alá.

A hazai foglalkoztatáspolitika új kihívásokkal szembesült, míg 2010-ben nagyon magas, közel tizenkét százalékos munkanélküliség jellemezte az országot, ma már az erőteljes munkaerőkereslet miatt, munkaerőhiány alakult ki, a munkanélküliségi ráta három százalék közelébe csökkent

– foglalta össze az országot érintő adatokat, majd a megyénkre is kitért.

–  A gazdasági fejlődés kedvező hatása érvényesült Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A munkanélküliség csökkent, a foglalkoztatottak számának 2010 és 2022 közötti mintegy huszonháromezer fős bővülése a vállalkozói szektor erősödésének köszönhető. A foglalkoztatási szint 17,8 százalékpontos javulása nemzetgazdasági átlagnak megfelelő.

– A széleskörű elhelyezkedési lehetőségek, a megyei munkanélküliség jelentős csökkenését tette lehetővé, az álláskeresők száma tizenhétezerről nyolcezerre esett vissza, a munkanélküliségi ráta mindössze 4,7 százalék – sorolta. 

A megyében a pandémia közel tizennyolcezer munkahelyet sodort átmenetileg veszélybe, a kormányzati intézkedések eredményeként a foglalkoztatottak száma ma már háromezerrel meghaladja a járványt megelőző szintet.

– A nyilvántartott álláskeresők száma ezerhétszáz fő a szolnoki járásban, a rendezvény szervezését az indokolta, hogy a térségben megnőtt a bejelentett álláskeresések száma, viszont  több mint kétezer-kétszáz nyilvántartott álláshirdetés van jelenleg a megyében, ami mutatja a foglalkoztatóknál jelentkező munkaerő keresletet. A kommunikáció erősítése elengedhetetlen – magyarázta. Hozzátette: az állásbörze jó alkalom, hogy az elhelyezkedni vágyók a lehetőségekről tájékozódjanak.

– A jelenkor kihívásai: a szankciók következtében elszabaduló energiaárak, az Európát sújtó infláció, valamint a gazdasági nehézségek miatt a kormányzat fokozottan monitorozza a munkaerőpiacot, szükség esetén kész beavatkozni. A cél, hogy megőrizzük a munkahelyeket és megvédjük a munkaalapú társadalmat – összegezte gondolatait dr. Balogh Szilvia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában