Rendezvény

2022.09.13. 13:10

A válság ellenére is több pénz jut a civileknek a Jászkunságban

Zsúfolásig megtelt a terem, sőt, plusz székeket kellett beállítani a CIVIL INFO – NEA 2023 országos tájékoztató rendezvénysorozat szolnoki állomásán kedden. A megyeházán megtartott esemény iránti érdeklődés is a jól mutatja, hogy megyénk civil szervezeteinek aktivitása töretlen, keresik a pályázati lehetőségeket. Nem is hiába: Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) idén több mint 11 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek.

Kovács Berta

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár tájékoztatott a részletekről Beküldött fotó

A NEA idei és jövő évi összevont és egyszerűsített pályázati kiírásairól, a pályázati tapasztalatokról tartanak előadást szeptemberben a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai minden megyében és a fővárosban, a Megyei Civil Központokkal közös eseményeken.

A szolnoki rendezvényen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő méltatta a megyei civil aktivitást, dr. Berkó Attila a megyei Kormányhivatal főispánja is köszöntötte a résztvevőket, az eseményt pedig Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár hangsúlyozta, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 11 milliárd forintot meghaladó forrásaira október harmadikán nyílnak meg a pályázati felületek a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, és körülbelül egy hónap áll rendelkezésre a pályázatok benyújtására. Ezt követően beindul a kollégiumok döntenek a beadott pályázatokról, megkötik a szerződéseket és várhatóan jövő év március elejéig át is utalják a forrásokat.

A helyettes államtitkár azt is kiemelte, a NEA 2022. évi teljes keretösszege 10,8 milliárd forint volt, erre érkezett be a határon túliakkal együtt 13 013 érvényes pályázat, körülbelül hetven százalékuk volt nyertes. 

Idén a keretösszeget a válság ellenére is felemelték több mint 11 milliárd forintra.

Elmondta, a pályázatok elbírálásánál prioritást élveznek azok a tevékenységek, melyek a kormányzati filozófiával és politikával összhangban vannak. Kiemelt figyelmet szentelnek ezen belül a rászorulók támogatását célzó törekvések, valamint elsőbbséget élveznek közösségépítő jellegük miatt azok az értékteremtő rendezvények is, melyek széles tömegeket tudnak megmozgatni. A Falusi és a Városi Civil Alappal kapcsolatban – ahol olyan dolgokra lehetett pályázni, amire a NEÁ-nál nem, például ingatlan, gépkocsi vásárlására is – pedig még költségvetési küzdelmek folynak, de ősszel eldől a sorsuk.

A civil pályázati aktivitásban a Jászkunság hozta az országos átlagot, jól teljesítettek a szervezetek. Ebben, mint a helyettes államtitkár hangsúlyozta, jelentős szerepe volt a jól működő megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központnak.

Mint megtudtuk, a NEA pályázatain 2022-ben 231 millió forintot nyertek el megyénk civil szervezetei, a Falusi Civil Alap keretében 139 milliót, a Városi Civil Alapból pedig 154 milliót. Tehát összesen 524 millió forint jutott Jász-Nagykun-Szolnok megyébe.

A 2023. év pályázatainak tudnivalóiról, a korábbi pályázatok tapasztalatairól a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársai tartottak előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában