Időjárás

2022.09.06. 15:36

Az átlagosnál jóval forróbb volt az idei nyár a Jászkunságban is

A nyár legforróbb napja július 23-án volt 39,2 fokkal, ami a 2007 júliusában mért 40,8 után a második legmagasabb érték 1963 óta.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Forró volt az idei nyár. Szolnokon a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVÍZIG) adatai szerint a havi középhőmérséklet az idei nyár mindhárom hónapjában jelentősen meghaladta az adott havi sokéves átlagértéket. 

– Júniusban 22,4 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet regisztráltak a megyeszékhelyen, ami 2,3 fokkal magasabb a sokéves hatodik havi átlagnál. Júliusban és augusztusban egyaránt 24,7 fok volt a havi középhőmérséklet, ami 2,9 fokkal magasabb, mint a hetedik havi, és 3,5 fokkal melegebb, mint a nyolcadik havi sokéves átlag. Az idei augusztus ezzel a második legmelegebb nyolcadik hónap volt 1963 óta – áll az igazgatóság közleményében.

Azt is megtudhattuk, hogy a nyár legforróbb napja július 23-án volt 39,2 fokkal, ami a 2007 júliusában mért 40,8 után a második legmagasabb érték 1963 óta.

– A június elsejétől augusztus végéig ötvennégy úgynevezett hőség napunk volt, amikor 30 feletti alakult a napi maximum hőmérséklet, ez majdnem duplája a sokéves adatnak. 35 fok feletti napi csúcsot, azaz forróság napot, tizenegy nap éltünk át, ami kilenc nappal több, mint a sokéves érték – derül ki az adatokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában