Felújítás

2022.09.16. 06:55

Az eddig használt helyiségek kétharmadát fűtik csak mostantól az örményesi hivatalban

A kiürített részeket egy ideig csak a fagyveszélytől óvják.

Molnár-Révész Erika

Az örményesi polgármesteri hivatal dolgozói már beköltöztek megújult irodáikba. Képünkön Ladányi-Varga Emese és Náhóczkiné Fazekas Anikó, az önkormányzat munkatársai beszélik meg az aznapi teendőket Fotó: Mészáros János

Több önkormányzati épületét is átalakította, felújította Örményes az elmúlt időszakban, többnyire a Magyar Falu Program segítségével. A korszerűsítések a közelgő energiaválság miatt kiemelt jelentőségűek, a nemrég megújult polgármesteri hivatalban például harmadannyi területet kell fűteni ezentúl, ráadásul a villamoshálózat is megújult. 

– Tavaly nyáron kezdtük el a felújítást, melyre ötvenmillió forintot nyertünk el a Magyar Falu Programon – mondta a polgármesteri hivatal korszerűsítéséről Török Tamás polgármester. 

A hivatal eddig két, összeépített épületből állt, a nagyobb területű a rendszerváltás előtti tanácsháza volt. Az átalakításnak köszönhetően ebből teljes mértékben ki tudtunk költözni, a kisebb, alsó épületbe

– magyarázta. 

Mint azt a településvezető elmondta, ezzel a lépéssel rengeteg energiát takarít meg az önkormányzat, hiszen ez is volt a cél. 

– Az eddig fűtendő helyiségek száma egyharmadával lecsökkent, ezzel rengeteg energiát spórolunk meg. Távlati terveink szerint egyébként a Glaser-kastélyból ide helyezzük majd át a könyvtárat, de egy darabig a kiürített részt csupán a fagyásveszélytől óvjuk csak meg – tette hozzá.

A munkálatok összesen négyszázhuszonöt négyzetméteren zajlottak, ezek között több, energiahatékonyságot növelő fejlesztés is történt. 

– Az elavult, régi ablakokat, melyeket még a hetvenes-nyolcvanas években helyeztek be, háromrétegű, hőszigetelt ablakokra cseréltük, ezzel is rengeteg energiát tudunk megspórolni. A tetőre egy öt kilowattos napelem került, emellett a világítástechnika is megváltozott, ugyanis a teljes villamoshálózat megújult, és  LED-es izzókra váltottunk – sorolta az újításokat a polgármester. Hozzátette, emellett a tetőhéjazatot is lecserélték, de megújultak a fal- és padlóburkolatok is. A plafonra álmennyezet is került, melynek szintén jelentős szerepe van a fűtésköltség csökkentésében. 

Az új épületrészben emellett felújították a mosdókat, és egy étkezőrészt is kialakítottak az ott dolgozóknak, ami korábban nem volt. 

Török Tamás elmondta, bár a radiátorcsere a pályázati összegbe már nem fért bele, de a korábban felsorolt átalakításoktól is jelentős költségcsökkentést remélnek. Két éve a szintén önkormányzati fenntartású Glaser-kastélyt korszerűsítették mintegy nyolcvan millió forintos pályázati forrásból, a kazánokat és a nyílászárókat energiahatékonyra cserélték, illetve hőszigetelték az épületet, amely mellé egy teljes napelempark is épült. 

A korszerűsítések és a hivatal működésének racionalizálása ellenére minket sem kímél majd a rezsiköltségek drasztikus növekedése. 

– Decemberig szól a szerződésünk a szolgáltatókkal, ez azt jelenti, hogy jövő év januárjától csak a gáz ára akár százötven százalékkal nőhet majd, ha csak nem történik valamilyen változás az energiapiacon – mondta a jövőre nézve a polgármester. 

Az óvoda fűtése is jelentős átalakuláson ment át

A napokban fejeződött be az örményesi óvoda energetikai korszerűsítése, a felújításra a Magyar Falu Program pályázatán nyert mintegy harmincmillió forintot a település.

– A támogatásból kicseréltük a régi, korszerűtlen gázkazánt, a nyílászárókat, valamint a fűtőtesteket. Az átalakítással jóval energiahatékonyabbá válik az épület, melyre a rezsinövekedés miatt most nagy szükség van – mondta hírportálunknak Török Tamás polgármester. Hozzátette, emellett az óvodára korábban kihelyezett napelemek is növelik az épület energiahatékonyságát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában