Szolnok Napja / Galériával

2022.09.01. 19:49

Balázs Péter, dr. Herczeg Béla és posztumusz Furkó Kálmán is díszpolgári címet kapott

Rangos elismeréseket is átadtak a megyeszékhely születésnapján csütörtök este az Aba-Novák-Agóra Kulturális Központban.

Mészáros Géza

Az est fényét a Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Kodály Kórus is emelte

Fotó: Nagy Balázs

Széchenyi, Kossuth, Petőfi… Ha Szolnok Napjáról szólunk, e három név bizonyosan szóba kerül. És hát a vasút! Szolnok Napját a város ugyanis 2000 óta a Pest–Szolnok vasútvonal 1847-es felavatásának időpontjában, szeptember elsején ünnepli. A megyeszékhely az idei ünnepséget csütörtök este, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Liszt Ferenc termében tartotta meg.

A háromnapos városi ünnepsorozat legjelesebb eseményét, a díjátadót a Szigligeti Színház, a Bartók Béla Kamarakórus, a Szolnoki Kodály Kórus, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Tisza Táncegyüttes által összeállított műsor vezette fel. Szalay Ferenc polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra az időszakra, amikor a város a gazdasági fejlődés útjára lépett.

Elhangzott: a vasút, majd a vasúti járműszerelés, később a -gyártás tehát meredek pályára állította a város fejlődését. Kétezerben ezért választotta a településvezetés azt a nevezetes napot a helység legjelentősebb ünnepének, mikor is a vaspálya elérte Szolnokot.

A Szolnok Napja rendezvénysorozat legünnepélyesebb pillanata, legemelkedettebb eseménye rendre a városi elismerések átadása. Minden évben szeptember elsején adományozzák oda a Szolnok Díszpolgára címet, valamint a megyeszékhely által alapított Ezüst Pelikán díjakat az arra érdemeseknek. A város elöljárói az elmúlt években döntöttek arról, hogy az ugyancsak rangos Gróf Szapáry Gyula-, illetve a Kátay Endre-díjakat is ezen a napon adják át.

Idén Szolnok Város Díszpolgára lett Balázs Péter, a Szigligeti Színház korábbi igazgatója, aki tizennégy éven keresztül vezette a teátrumot úgy, hogy igazgatása mellett színjátszóként és rendezőként is tevékenykedett. Ebben az időszakban a színház az ország egyik legmeghatározóbb vidéki színházává nőtte ki magát.

Dr. Herczeg Béla (bal oldali fotónkon) és Balázs Péter is díszpolgári címet vehetett át az ünnepségen Fotó: Nagy Balázs
 

Díszpolgári címet kapott dr. Herczeg Béla, a Hetényi Géza kórház kardiológiai centrumának osztályvezető főorvosa. A „doktor úr” áldozatos munkája eredményeképpen a kardiológiai centrum a nemzetközi figyelem fókuszába került. Dr. Herczeg Béla fő érdeklődési területe a véralvadás, az antitrombotikus kezelés, a pitvarfibrilláció és a szívelégtelenség.

Shihan Furkó Kálmán posztumusz kapta meg a díszpolgári címet. A Szolnokon legendává lett nyolcadik danos mester, a magyar kyokushin karate alapítója, a Magyar Honvédség volt mélységi felderítő tisztje, nyugállományú ezredese tavaly augusztus harmadikán, hetvennégy esztendős korában hunyt el.

Ezüst Pelikán-díjat kapott idén a Debreceni Egyetem és dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei elnöke, a Területi Prima díj atyja, gondozója.

Gróf Szapáry Gyula-díjban részesült a Tisza-Coop Zrt., a Tisza Mozi Kft. és Tóth Péter vállalkozó, a Tóth Autó ügyvezetője. Kátay Endre-díjjal ismerték el ebben az évben Debreceni Sándorné munkásságát. Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a Tisza Táncegyüttes és a Szolnoki Kodály Kórus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában