Kutatás

2022.09.02. 13:55

Elfeledett titkokat őriz Kisújszállás háromszáz éves kincse

Féltve őrzik a régi anyakönyveket a Kisújszállási Református Egyházközségben. Most készült el az 1728-tól adatokat tartalmazó dokumentum restaurálása, melyet meg is nézhetnek a templomban az érdeklődők. Erről Szilágyi Gábor lelkész-elnökkel beszélgettünk. Ábri Imre pedig arról mesélt hírportálunknak, hogy épp a restaurált anyakönyvek alapján kezdte el kutatni a családfáját.

Daróczi Erzsébet

Szilágyi Gábor lelkész hírportálunknak is megmutatta a régi, restaurált anyakönyvet

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Püspöki Süllye János lelkész 1728-ban került Mezőtúrról Kisújszállásra. Ő kezdte ezt az anyakönyvet vezetni. Ebben keresztelési, esketési és halálozási anyakönyvek találhatóak 1769-ig. Tehát negyvenegy éven keresztül vezette azokat saját kézírásával, a temetéshez rajzos oldallal, aminek gyönyörűen megmaradtak a színei, ez pedig egy külön csoda – mutatja Szilágyi Gábor. 

– Amikor Kisújszállásra kerültem, az anyakönyv a páncélszekrényben pihent, hiányzott a gerince, fedése, és meglehetősen viseltes állapotban volt. Szerettem volna rendbe rakatni, de amikor a könyvkötők megtudták mikori, azt mondták szó se lehet róla, hozzá se mernek nyúlni. Egy éve egy országos női magazinban megjelent egy cikk Bősze Tímea budapesti papír- és könyvrestaurátorral. Felvettük vele a kapcsolatot, fogadott is bennünket. A könyvnek nagyon megörült, azt mondta, szépen rendbe tudja rakni. Két és fél hónapot dolgozott rajta, darabokra szedte, minden lapot megtisztogatott, ahol hiányos volt, úgynevezett japán papírból pótolta – sorolja a lelkész, aki úgy gondolta, a kész könyvet bemutatná a közönségnek is. 

A vasárnapi istentiszteletek előtt a vitrinbe helyezi a megszépült dokumentumot, ahol bárki megnézheti. Az anyakönyvet 1728-tól vezetik, havi lebontásban tartalmazza kiket kereszteltek meg, kik voltak az ő szüleik, de részletesen benne vannak az esketési és temetési adatok is. 

Ábri Imre megbízott főgondnok régóta szerette volna elkészíteni a családfáját. 

A tájháznak egy Ábri-ház ad otthont, így régóta izgat, milyen rokoni kapcsolatban vagyunk a névadóval. Az ingatlan utolsó tulajdonosát, Ábri Károlyt nagyon jól ismertem, mindig mondta, egy famíliába tartozunk. Így kezdtem kutatni a családfámat. Az összes kisújszállási Ábri egy tőről fakad. Azt is sikerült felkutatnom Ábri Balázs, Debrecenben élő rokonom segítségével, hogy őseink a Rakamazról visszatérő nagykunokkal kerülhettek Kisújszállásra

 – mondja Ábri Imre. 

– Szóval, a kutatásaim alapján kezdett terebélyesedni a családfám. Nagyon izgalmas volt, szeretem csinálni, jó két évig tartott, az alapokat a most restaurált anyakönyv adta – sorolja Ábri Imre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában