Kezdeményezés

2022.09.07. 19:55

Élményt ajándékoztak az idősek otthona lakóinak Jászapátin

Az Adj egy órát az aktív időskorért! elnevezésű akció keretében az önkéntesek pozitív élménnyel és idővel lepték meg a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vendel Otthonának lakóit Jászapátin. A programot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) kezdeményezésére szervezték meg a jótékonyság világnapján. Célja, hogy felhívják a figyelmet az önzetlen segítségnyújtás fontosságára és az aktív időskorra.

Illés Anita

Jász Miklósné Boróka néni (balra) örömmel vett részt a játékos foglalkozáson, melyet Nagy-Péterné Tóth Angelika önkéntes tartott Fotó: Illés Anita

Nagy volt a nyüzsgés hétfőn délelőtt a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vendel Otthonában. Lelkes önkéntesek érkeztek az intézménybe, akik mosollyal, vidám percekkel és pozitív élményekkel varázsolták szebbé az idősek napját. Számos kutatás igazolja, hogy a figyelmesség és a másokon való segítés boldoggá teszi az embert. A jó cselekedetektől nem csak az töltődik fel lelkileg, aki kapja, hanem az is, aki adja. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) már nem először szervezte meg az Adj egy órát az aktív időskorért! elnevezésű akciót, melynek célja többek között az önkéntes munka népszerűsítése, valamint idő, élmény és aktivitás ajándékozása a szépkorúaknak. 

A projektet a jótékonyság világnapjához kapcsolódva a Miniszterelnökség támogatásával, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vendel Otthonával együttműködésben valósították meg. A rendezvényen Sőregi Katalin intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket.

– Örömmel fogadtuk az Esély Egyesület meghívását, és csatlakoztunk az Adj egy órát az aktív időskorért! akcióhoz. Hálásak lehetünk azért, hogy kapunk egy órát, amit az idősekkel tölthetünk, hiszen a közös beszélgetés, foglalkozás során nemcsak adunk, hanem rengeteget kapunk is – fogalmazott.

Nyitrainé Kiss Katalin telephelyvezető kiemelte: fontosnak tartják, hogy a programban minél szélesebb körből érkező önkéntesekkel találkozzanak az otthon lakói. Így többek között a fenntartó Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, dr. Vajda Norbert és Pócs János térségi országgyűlési képviselő is vállalták a felkérést, és idővel, lélekemelő beszélgetéssel ajándékozták meg a szépkorúakat. De fogadtak önkéntest a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskolából, a Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösségtől, a mezőgazdasági őstermelői szektorból is, kollégánk pedig az Új Néplapot és a Szoljon.hu-t képviselte.

– Évek óta fut az Adj egy órát az aktív időskorért! elnevezésű projektünk, melyben kis létszámú önkéntesekkel dolgozunk együtt, ezért ez az akció nagyon bensőséges. 

A kezdeményezéssel szeretnénk ráirányítani a figyelmet az önkéntes munkára. 

– Ez azért is fontos, mert a legutóbbi kutatások eredménye szerint a koronavírus-járvány negatívan hatott erre a tevékenységre – beszélt a kampány céljáról Kiss Márta, a Jász-Nagykun-Szolnok Esély Egyesület munkatársa.

Lelki beszélgetésre is lehetőség nyílt

A jótékonyság világnapján az önkéntesek saját érdeklődési körüknek megfelelően élményt ajánlottak fel a Szent Vendel Otthon lakóinak. Ezek között volt például boldogságóra, kézműveskedés, dominózás, kártyázás, kvíz, labda- és társasjáték, közös éneklés, felolvasás, torna és lelki beszélgetés is. 

– A segítők vidámsággal és szeretettel színesítették a napunkat. Örömteli volt számomra, hogy éppen egy falumbeli hölgy tartott foglalkozást a csoportunkban, akivel számos közös témát megbeszélhettem. Jókat játszottunk, nevettünk – felelte érdeklődésünkre Jász Miklósné Boróka néni, aki június óta él az otthonban.

A program végén az önkéntesek megosztották egymással tapasztalataikat. Többen megfogalmazták, hogy a projekten kívül is gyakrabban kellene találkozni az idősekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában