Szolnok Napja

2022.09.03. 15:04

Sűrű füstöt eregetve robogott be a gőzös a vasútállomásra – galériákkal és videóval

Ismét nagy érdeklődés övezte a gőzös begördülését a vasútállomásra szombat délelőtt. A Szolnok Napja rendezvénysorozat már-már elmaradhatatlan eleme, hogy különlegesnek számító vonatot csodálhat meg a közönség, ráadásul idén a Szent Korona másolatát szállító „Szent Jobb Ereklyeszállító” kocsival érkezett a különvonat.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Kiss János

Már tíz óra előtt gyülekeztek az érdeklődők a szolnoki vasútállomáson. Először a Continental Classic Express, a Continental Railway Solution (CRS) magánvasút luxus vonata futott be.

– Szolnok, Szolnok állomás. Nosztalgiavonat érkezik az első vágányra. A vágány mellett kérjük vigyázzanak! – hangzott a hangosbemondóból, majd mindenki figyelme balra fordult, hogy minél hamarabb megtekinthesse a begördülő szerelvényt, a 424-es mozdonnyal vontatott nosztalgiavonatot. A gőzös füstje már a híd előtt jelezte érkeztét, a szerelvényt a MH Légierő Zenekar és a MÁV-Kodály vegyeskar köszöntötte.

– Az ember tudja, hogy Szolnok Magyarország egyik „legvasútbarátabb” városa, de a nosztalgiagőzös érkezését átélni a városnapon még jobban felerősíti ezt az érzést – kezdte ünnepi beszédét dr. Koncz Zsófia. A Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese szót ejtett arról, milyen fejlesztések érintették a vasúthálózatot az elmúlt időszakban. 

– Hatszáz kilométer vasúti pályát újítottunk fel, háromszázötven kilométer villamosítása történt meg az egyéb munkálatok mellett. A vasút a gazdasági fejlődés motorja lehet a következő tíz-tizenöt évben – emelte ki.

A vasút és Szolnok története százhetvenöt évvel ezelőtt fonódott össze, százhetvenöt évvel ezelőtt az István nevű mozdony érkezett először Szolnokra, az Indóházhoz.

– Szolnok és a vasút ekkor kapcsolódott össze, közös fejlődésük azóta figyelhető meg – hangsúlyozta dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a szolnoki Járműjavítóban tartják karban a legmodernebb szerelvényeket, itt újulnak meg az országban futó mozdonyok és kocsik. A gyárüzem termékének köszönhetően fiatalodik a személykocsi állomány, bízva abban, hogy a magyar vasútnak nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van. 

Majd a jövő felé tekintve bejelentette: a napokban nyújtják be azt a pályázatot, melynek köszönhetően megkezdődhet a szolnoki vasútállomás felújítása.

Szalay Ferenc polgármester vette át a szót.

– Huszonkettedik alkalommal ünnepeljük Szolnok város napját, 2000-ben született a gondolat, az akkori városvezetés hosszan tanácskozás után döntött, hogy mihez is kapcsolódjon a tervezett programsorozat. Végül a Pest–Szolnok vasútvonal átadásának idejére esett a választás. 

A vasút családok ezreinek ad megélhetést, annak fejlődése határozza meg a város mindennapjait. Szolnoknak tehát rendkívüli értéke a vasút 

– mondta a polgármester.

Az ünnepi szavak után megkoszorúzták a 2017-ben állított emléktáblát. Majd a Szolnoki Vasúti Almárium Látogatóközpont legújabb kiállításait is megtekinthették az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában