Galériával

2022.09.09. 19:55

Fontos döntéseket hoztak a maratoni testületi ülésen Jászárokszálláson

A növekvő élelmiszer- és energiaárak hatása, a közbiztonság helyzete is téma volt a képviselő-testület csütörtöki ülésén Jászárokszálláson. A maratoni hosszúságúra nyúlt közmeghallgatással egybekötött tanácskozáson döntöttek többek között a népkonyha szolgáltatás beindításáról, az iskolakezdési támogatás megemeléséről és közlekedésbiztonsági kérdésekről is. A gazdasági előrejelzések alapján az önkormányzat kiemelten készül a szociális háló további erősítésére.

Illés Anita

Pócs János

Fotó: Pesti József

A Petőfi Művelődési Ház nagytermébe összehívott ülésen a napirendi pontok elfogadása előtt először egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a napokban elhunyt Kovács Béláné Banka Annáról. A Görbe János Színkör városért díjas vezetőjét, Déryné-díjas rendezőjét az önkormányzat saját halottjának tekinti. A hatórás tanácskozás lakossági és képviselői interpellációkkal kezdődött.

A jelenlévők elsőként Pócs János térségi országgyűlési képviselőhöz fogalmaztak meg kérdéseket egyebek mellett a rossz állapotú Jászdózsa–Jászárokszállás összekötő út fejlesztésével, az állami tűzifaprogrammal, valamint a térség vízgazdálkodását segítő intézkedésekkel kapcsolatban. 

Természetesen szeretnénk elérni, hogy a Jászdózsát Jászárokszállással összekötő út teljes felújítása megvalósuljon. Erre körülbelül két év múlva lesz lehetőség

 – reagált a honatya. 

Elmondta: a tűzifaprogram keretében a kormány a lakosság önköltségi áron való kiszolgálását tűzte ki célul az állami erdőgazdaságok bevonásával.

– Százötven éve nem látott aszály volt Magyarországon. Ahhoz, hogy a gazdák el tudják kezdeni az évet, az új Széchenyi Kártya Program nyújt kamattámogatott hitelt. Elindult a Jászsági-főcsatorna fejlesztésének második szakasza. Ezenkívül a gazdák öntözőközösségeket hoznak majd létre és minden településen meghatározzák, hogy hány hektárt kívánnak öntözni. A víztározókból több száz hektárt tudnak majd öntözni – tájékoztatott Pócs János.

A közmeghallgatáson számos megoldandó feladatot felvetettek a lakosok. Így például volt, aki az esővízelvezető-rendszer állapotának javítását sürgette, míg mások az utak, utcák és elhanyagolt ingatlanok rendbetételét vagy épp a kóborkutya probléma felszámolását tette szóvá. Antal Péterné Szerző Ildikó polgármester megerősítette: valóban gondok vannak a csapadékvízelvezető-rendszerrel. Több mint húszéves problémáról van szó, elkezdődött a rendszer felülvizsgálata, folytatják az ároktisztítást. Megtudtuk: a következő testületi ülésen kerül a döntéshozók elé a gyepmesteri szerződés.

Az állandó szerződés megkötéséig a műszaki irodához kell fordulni kóborkutya ügyben. A két ülés között végzett munkáról szóló beszámolójában a városvezető kiemelte: az előrejelzések alapján fontos felkészülni az élelmiszerárak emelkedése miatt az étkezés támogatására, az energiaárak miatt elsősorban fűtéstámogatásra, a szociális háló további erősítésére. Folyamatban van az intézmények költségvetésének áttekintése, több intézkedési tervet előkészítettek a stabil működés biztosítása érdekében.  

Növelték az iskolakezdési támogatás összegét

A tanácskozáson több olyan döntést hoztak, mely a nehéz gazdasági helyzetben segíti a jászárokszállási családokat. Támogatták a népkonyha szolgáltatás megszervezését, melyet a Cívis Szociális Étkezési Központ biztosít majd a városban. A képviselő-testület négyezer forinttal megemelte az iskolakezdési támogatás összegét, így az általános iskolások támogatása négyezerről nyolcezer forintra, a középiskolásoké nyolcezerről tizenkétezer forintra, a főiskolások, egyetemisták támogatása pedig tizenkétezerről tizenhatezer forintra nőtt. Csatlakoztak a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023-as fordulójához, melyhez nyolcszázezer forintot biztosít a város. Továbbra is támogatják az óvodások és iskolások tanulmányi kirándulását. Erre a célra az önkormányzat közel kilencmillió forint keretösszeget nyújt a három helyi köznevelési intézménynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában